Fransa cumhurbaşkanı seçimi için sandık başında

  • dünya
  • 11:33 10 Nisan 2022
  • |
img
HABER MERKEZİ - Fransa’da cumhurbaşkanı seçimi için halk oy kullanmaya başladı. 12 adayın yarıştığı seçimin resmi sonuçları 13 Nisan’da açıklanacak. 
 
Fransa, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu için bugün sandık başına gidiyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin adayı Marine Le Pen arasında geçmesi beklenen seçimlerde, 12 aday yarışıyor. En fazla oy alan iki adayın 24 Nisan'daki ikinci tur seçimlerine kalması bekleniyor. Son anketler Macron'un yüzde 25-28, Le Pen'in ise yüzde 20-23 oy desteği olduğunu gösteriyor.
 
48,7 milyon seçmenin olduğu ülkede, merkez sağ Cumhuriyetçiler (LR) adayı Valerie Pecresse, Ulusal Birlik (RN) Partisi lideri Marine Le Pen ve Yeniden Fetih (Reconquete) Partisi Başkanı Eric Zemmour aşırı sağ adaylar olarak öne çıkarken, Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi lideri Jean-Luc Melenchon, ilk turu geçebilecek tek sol aday olarak gösteriliyor. Sosyalist Partili Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da adaylar arasında.
 
SONUÇLAR 13 NİSAN’DA 
 
Rusya-Ukrayna krizi Fransa'da seçim gündemleri arasında yer alıyor. Macron, Ukrayna konusunda Avrupa Birliği (AB) ve diğer batılı müttefiklerle eş güdümlü hareket edilmesini ve her şeye rağmen Rusya Başkanı Vladimir Putin ile diyaloğun devam etmesini savunuyor. Öte yandan, anketlere göre, seçimlere katılımın düşük olması bekleniyor. Oy kullanma işlemi Fransa'nın ana kara topraklarında saat 19.00'da sona erecek. Büyük kentlerde ise saat 20.00'ye kadar oy kullanılabilecek. Resmi sonuçlar ise Anayasa Mahkemesi tarafından 13 Nisan'da açıklanacak. 
 
Seçimi kazanan aday 13 Mayıs'a kadar cumhurbaşkanlığı görevini devralacak.