AP: Türkiye, AB üyelik sürecini tamamen sonlanma aşamasına getirdi

  • dünya
  • 16:38 5 Mayıs 2022
  • |
img
İSTANBUL - Gezi davasında verilen kararlara iliştin AP genel kurulunda oylanan kararda, AKP iktidarının Türkiye'yi AB üyelik sürecini tamamen sonlanma aşamasına getirdiği vurgulandı. 
 
Avrupa Parlamentosu (AP) Strasbourg’daki genel kurul toplantılarında dün akşam tartışılan “Osman Kavala’nın durumu” başlıklı karar tasarısı, bugün görüşüldüğü genel kurulda ezici çoğunlukla kabul edildi. AP'nin Hristiyan Demokrat, Sosyal Demokrat, Liberal, Yeşiller ve Sol grupları tarafından ortaklaşa kaleme alınan karar metninde, Türk hükümetinin Kavala davasındaki tutumunun Türkiye'nin AB üyelik sürecini tamamen sonlanma aşamasına getirdiği mesajı verildi.
 
UMUDU YOK ETMİŞTİR
 
Kararda, "Osman Kavala davasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) bağlayıcı kararına açıkça meydan okuyan Türk hükümeti, AB üyelik sürecini yeniden başlatmaya veya yeni müzakere başlıkları açmaya ve açılmış olanları kapatmaya dayalı her türlü umudu kasten yok etmiştir" ifadelerine yer verildi.
 
ENDİŞELERE NEDEN OLMAKTA
 
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada Gezi davasında Osman Kavala ve diğer sanıklar hakkında verilen kararları eleştirirken, “Bu davanın yoğun bir şekilde siyasileştirilmesi, ciddi endişelere neden olmaktadır. Sistematik olarak Türk yargısının bağımsız olmadığına dair yeni bir örnek teşkil etmektedir" diye belirtti.
 
‘TÜRKİYE'NİN İÇ MESELESİ DEĞİLDİR’
 
“Bu trajik sonuç, sadece Türkiye’nin bir iç meselesi değildir” diyen Borrell, “Bu konu Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleriyle ve katılmayı arzu ettiği Avrupa Birliği’nin temel değerleriyle ilgilidir” dedi. Borrell, "Birçok usule aykırılık dolayısıyla kusurlu olan bu yargılama ve karar, Türkiye’nin temel haklar alanında daha da geriye gittiğini gösteren endişe verici işaretlerin bir yenisidir" diye konuştu.