Japon Siyaset Bilimci: Öcalan'ın Suriye ve İran'da güçlü bir etkisi var

  • dünya
  • 16:52 14 Mayıs 2022
  • |
img
ANKARA- Siyaset Bilimci Kohei Imai'nin "Kürt sorununda devlet dışı aktörlerin olanakları ve sınırlamaları" adlı kitap çalışması raflardaki yerini aldı. 
 
Japonya Bilimi Teşvik Derneği (JSPS) Araştırma Görevlisi ve Siyaset bilimci Kohei Imai'nin "Kürt sorununda devlet dışı aktörlerin olanakları ve sınırlamaları" adlı kitap çalışması raflardaki yerini aldı. Kitap, Kürtlerin sadece isimleriyle tanındığını, tarihleri ve mevcut durumlarının iyi bilinmediğini ancak Türkiye, Suriye, Irak ve İran'da yaşayan "ülkesiz en büyük etnik grup" olduğunu vurguluyor.
 
Çeşitli ülkelerdeki Kürtlerin siyasi hareketlerini ayrıntılı olarak anlatan ve gerçek bağımsızlık ve özgürlük olasılığını araştıran kitap karşılaştırmalı analizlerle Kürtlerin "milli varlığı" gerçeğine dikkat çekiyor. 
 
'ÖCALAN’IN GÜÇLÜ ETKİSİ VAR'
 
Kitabın anlatım akışında PKK Lideri Abdullah Öcalan'dan da bahsediliyor. Kitapta, güçlü liderlerin olmadığı Suriye ve İran'da Öcalan'ın çok güçlü bir etkisinin olduğu belirtiliyor.  
 
ULUSLAR İÇİN EMSAL TEŞKİL EDİYOR
 
Kitap, her ülkenin hareketlerini bu şekilde karşılaştırarak ve analiz ederek, Kürtlerin "milli varlığı" gerçeğini gözler önüne seriyor ve kurumsal ulus haline gelmemiş, ulusların kimliklerini korumak için nasıl hareket edeceklerini belirtmenin önemine işaret ediyor. Kitap net bir şekilde Kürt hareketinin ulus haline gelmemiş uluslar için emsal teşkil edeceğinin altını çiziyor.
 
KOHEI IMAI KİMDİR?
 
Imai, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi'nde doktora eğitimini, "Liberal Orta Güç Politikalarının Olasılığı ve Sınırı: AKP Döneminde Türkiye'nin Ortadoğu'ya Yönelik Dış Politikası Örneği" teziyle tamamladı. Türk siyaseti, diplomasisi ve uluslararası ilişkiler alanlarında uzmanlaşan yazarın, "Modern Türkiye Tarihi" adlı bir çalışması daha bulunuyor.