ABD'de kürtaj hakkına dair eylemler ülke geneline yayılıyor

  • dünya
  • 13:59 25 Haziran 2022
  • |
img
HABER MERKEZİ - ABD Federal Mahkemesi'nin kürtaj hakkını anayasal hak olmaktan çıkarması üzerine başlayan kadın eylemleri tüm ülkeye yayılıyor. Ülkede karara karşı kadınlar genel greve hazırlanıyor.  
 
ABD Federal Mahkemesi, dün “Roe and Wade” olarak bilinen kürtajı anayasal bir hak olarak tanımlayan kararı bozarak, kürtaj hakkını anayasal hak olmaktan çıkardı. Kararın üzerine kadınlar sokaklara çıkmaya başlamış, ABD Başkanı Joe Biden bir basın açıklaması düzenleyerek kadınlara hak vererek, eylemlerin barışçıl eylemler olması konusunda azami dikkat göstermelerini talep etmişti. 
 
 EYLEMLER TÜM ÜLKEYE YAYILIYOR
 
Kararın ardından onlarca farklı şehir ve eyaletteki kadınlar sokaklara çıktı. Dün Washington DC'deki kadınlar Yüksek Mahkeme binasının önünde toplanarak kararı protesto etti. CNN'in haberine göre hafta sonu boyunca ülke genelinde en az 70 şehirde benzer eylemler planlanıyor. Planlı Ebeveynlik, Bedenimize Getirilen Yasaklara Hayır ve Kadın Yürüyüşü gibi kadın örgütleri tarafından örgütlenen eylemlerde kadınlar zorunlu gebeliğin insanlığa karşı suç olduğunu vurgulayacak. 
 
PROVOKASYON GİRİŞİMİ
 
Ülkede bunlar yaşanırken, diğer yandan kürtaj karşıtları da Washington'daki Yüksek Mahkeme önünde toplandı. Kürtaj hakkının anayasal hak olmaktan çıkaran yasayı kutlayan kürtaj karşıtları gerilimi yükseltmeye devam ediyor. 
 
KADINLARA MÜDAHALE EDİLDİ
 
Kimi kentlerde barışçıl yürüyüşler sürerken, Los Angeles'taki kadınlar 110. Otoyolu trafiğe kapattı. Arizona'da toplanan kadınlara ise polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Atlanta'da pek çok kadın gözaltına alınırken, halk pencere ve balkonlardan gözaltıları protesto etti. 
 
Önümüzdeki günlerde ABD'de kadınlar tarafından bir genel grev ilan edilmesi bekleniyor.