Sri Lanka Cumhurbaşkanı istifa edeceğini duyurdu

  • dünya
  • 13:07 10 Temmuz 2022
  • |
img
ANKARA - Sri Lanka Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa, 13 Temmuz'da istifa edeceğini duyurdu. 
 
Sri Lanka'da halkın hükümet karşıtı eylemleri sürüyor. Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa, Sri Lanka parlamentosu başkanı Mahinda Yapa Abeywardena aracılığıyla, 13 Temmuz'da görevinden istifa edeceğini duyurdu.
 
IMF İLE GÖRÜŞMELER
 
Rajapaksa ve Başbakan Ranil Wickremesingh'in görevden istifası durumunda, Meclis Başkanı Mahinda Yapa Abeywardena'nın Sri Lanka Devlet Başkanvekili olması bekleniyor. Ekonomik krizin sürdüğü Sri Lanka, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşmeler yapmayı sürdürüyor. IMF yetkilileri ülkedeki durumu yakından takip ettiklerini belirtti.
 
ORDU HALKI DESTEĞE ÇAĞIRDI
 
Cumhurbaşkanının istifa açıklamasından saatler sonra, Sri Lanka Ordusu Genelkurmay Başkanı General Shavendra Silva, bu sabah mevcut siyasi krizi barışçıl bir şekilde çözme fırsatının artık mümkün olduğunu söyledi ve ülkede barışı korumak için halkın desteğini istedi.
 
ABD KRİZE MÜDAHİL
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, "Bu hükümeti veya herhangi bir yeni anayasal olarak seçilmiş hükümeti, uzun vadeli ekonomik istikrarı sağlayacak ve Sri Lanka halkının güç, gıda ve yakıt kıtlığı da dahil olmak üzere kötüleşen ekonomik koşullar konusundaki hoşnutsuzluğunu giderecek çözümleri belirlemek ve uygulamak için hızlı bir şekilde çalışmaya çağırıyoruz" dedi. 
 
CUMHURBAŞKANI HALA KAYIP
 
Devam eden protestolar nedeniyle Kolombo'daki resmi konutundan kaçan Rajapaksa'nın bir donanma gemisi olan SLNS Gajabahu'da olduğu söyleniyor. Sri Lankalı bir deniz yetkilisi, Gajabahu'nun anakaraya dönmesi güvenli olana kadar denizde kalacağını söyledi.
 
11'İ GAZETECİ 102 YARALI
 
Eylemler sırasında yaralanmaların da olduğu Sri Lanka'da, Kolombo Ulusal Hastanesi 102 kişinin yaralı olarak hastaneye getirildiğini, bunların arasında 11 medya çalışanı olduğunu söyledi. 11 medya çalışanından iki kişinin Rajapaksa'nın konutundaki eylemde yayındayken, Cumhurbaşkanı'nın özel güvenlikleri tarafından darp edildiği ifade edildi. 
 
DIŞ BORCU 51 MİLYAR DOLAR
 
22 milyon nüfusu olan Sri Lanka temel yakıt ithalatı ve diğer temel ihtiyaç maddeleri için ödeme yapmakta zorlanırken, dış borç temerrüdü nedeniyle de akut bir döviz krizi içinde. Nisan ayında Sri Lanka, 2026 yılına kadar ödenmesi gereken yaklaşık 25 milyar ABD Doları'ndan bu yıl için ödenmesi gereken yaklaşık 7 milyar ABD Doları tutarındaki dış borç geri ödemesini askıya aldığını açıklamıştı. Ülkenin toplam dış borcu ise 51 milyar dolar.