ABD'de kürtaj ihtiyacı olan mülteci kadınlar için özgürce seyahat talebi

  • dünya
  • 10:11 21 Temmuz 2022
  • |
img
 
ANKARA - ABD’de kürtajın anayasal olarak korunmasına dair kararın çekilmesi ardından 31 göçmen hakları örgütü, ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro N. Mayorkas'a mektup göndererek, kürtaja ihtiyacı olan mülteci kadınlar için özgür ve güvenli seyahat hakkı talep etti. 
 
ABD’de kürtajın anayasal olarak korunmasına dair kararın çekilmesi ardından 31 göçmen hakları örgütü, ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro N. Mayorkas'a bir mektup gönderdi. Mektupta, “Kürtaja ihtiyacı olan mülteci kadınların göçmenlik statülerine bakılmaksızın kürtajın yasal olduğu eyaletlere güvenli ve özgürce seyahat etme ve kürtaj sonrası bakım alma” hakkının korunması talep edildi.
 
‘TAAHHÜT İSTİYORUZ’
 
Göçmen örgütlerinin imzasıyla gönderilen mektup şöyle: “Yüksek mahkeme kararıyla oluşan bu hak gaspı kararı ışığında biz aşağıda imzası bulunan kuruluşlar olarak, ABD İş Güvenlik Bakanlığı'nın (DHS) göçmen kadınların kürtaj hakkı ve bakımıyla ilgili bir kılavuz yayınlamasını ve bu kadınların göçmenlik statüsü ne aşamada olursa olsun bir tutuklamaya maruz kalmamasını garanti etmesini talep ediyoruz. Ayrıca, DHS nezaretinde tutulan tüm kişilerin, gözaltına alınabilecekleri eyaletlerin yasalarına bakılmaksızın, kürtaj bakımı da dahil olmak üzere tüm üreme sağlığı hizmetlerine zamanında erişmelerini sağlamanızı rica ediyoruz. Son olarak DHS'nin, göçmenlik durumları ne olursa olsun, insanların kürtaj bakımı için ikamet ettikleri eyaletlerden ve topluluklardan güvenli ve özgürce seyahat etme ve bu bölgelere geri dönme yeteneklerini caydırmayacağına veya engellemeyeceğine dair bir taahhüt istiyoruz."
 
İMZACI ÖRGÜTLER
 
ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro N. Mayorkas'a mektup gönderen örgütlerin isimleri şöyle: “Gençlik Savunması, Fırsatı Savunmak, AIDS Şikago Vakfı, Her Şeyden Önce Eylem Fonu, Şiddeti sonlandırmak için Kabile Koalisyonları İttifakı, Amerikalı Ateistler, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, Arizona Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), Amerikan Hümanistler Derneği, Amerikan Göçmenlik Konseyi, Amerikan Göçmenlik Avukatları Derneği, Asyalı Amerikalılar Adaleti Geliştiriyor (AAJC), Asya Pasifik Cinsiyete Dayalı Şiddet Enstitüsü, Asyalı Mahkum Dayanışma Komitesi, ASİSTA Göçmenlik Yardımı, Asya Pasifik Toplum Sağlığı Örgütleri Birliği (AAPCHO), İlerici Savaştan Doğanlar, NM Cesur Gelecek, Köprüler İnanç Girişimi, Brooklyn Defans Hizmetleri, Caminar Latino- Barış ve Eşitlik Sermaya Bölgesi Göçmen Hakları için Birleşmiş Latinler Koalisyonu (CAIR), CASA, Kürtaj Hakkı Yanlısı Hristiyanlar, Toplumsal Cinsiyet ve Mülteci Araştırmaları Merkezi, Çocuk Ticaretinden Sağ Kalanlar (FNUSA), Clevelend Adaletli İşler, COLAGE, Columbia Hukuk Fakültesi Göçmen Hakları Kliniği, EducateUS: SIECUS İş Başında, Pasifik Adalı Topluluklarını Güçlendirme (EPIC) ERA Koalisyonu ve Community Asylum Seekers Project Connecticut Shoreline Indivisible.”