Önlem alınmadığı için Meksika'da bir kadın katledildi

  • dünya
  • 14:38 22 Temmuz 2022
  • |
img
ANKARA - Meksika’da önlem alınmadığı için Padilla Gutiérrez isimli kadın katledildi. Ülkede sokağa çıkan kadınlar, şikayete rağmen önlem almayan yetkililerin sorumluluğuna dikkat çekti. 
 
Meksika’nın Zapopan şehrinde yaşayan Luz Raquel Padilla Gutiérrez isimli kadın, 16 Temmuz'da evinin yakınındaki bir parkta katledildi. Gutiérrez daha önce sanal medya hesabında duvarına yazılan "Seni canlı canlı yakacağım" yazısını paylaşmış ve “Bana ya da aileme bir şey olacağı korkusuyla daha ne kadar yaşamak zorundayım? Diğer yandan zarar vermekle tehdit eden kişi ise daha çok zarar verme potansiyeliyle özgür bir şekilde şehirde dolaşıyor" demişti. Tehditler karşısında polise başvuran Gutiérrez’in şikayetlerine ilişkin, “yeterli kanıt olmadığı” gerekçesiyle yeterli tedbirler alınmamıştı.
 
Gutiérrez’in polise başvurusundan kısa bir süre katledilmesinin ardından kadınlar Zapopan Emniyet Müdürlüğü önünde toplanarak protesto gösterisi yaptı. 
 
'GEREKLİ TAKİP YAPILMADI' 
 
Yo Cuido México Derneği (Meksika'yı Koruyorum), Gutiérrez’in katledilmesine ilişkin sanal medya üzerinden bir açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada 11 yaşındaki oğlunun epilepsi krizleri esnasında çıkardığı sesler nedeniyle komşuları tarafından tehdit edildiği ve Gutiérrez’in bu nedenle sık sık polise başvurduğu belirtildi.  Zapopan polisinin tavrına da değinilen açıklamada “Gerekli ilgi veya takip yapılmadı” ifadelerine yer verildi. 
Açıklamada, Gutiérrez’in acil bir durumda, yardım isteyen kişiye en yakın devriyenin gidebilmesi için yardım sinyali gönderen bir konum sistemi ve panik butonu olan Nabzı Yaşam (Pulse of Life) programına katılma talebinin ise “Üçüncü şahıslardan aldığı tehditlerin hak sahibi olmak için yeterli neden olmadığı” düşünülerek reddedildiğine yer verildi. 
 
DEVLET BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA
 
Katliama ilişkin Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador da bir açıklama yaptı. Kendinden önceki yönetimlere işaret eden etti. Obrador, cinayetin nedenine ilişkin “Belki de sosyal bilimlerdeki eğitimim nedeniyle, tüm bunları neoliberal dönemde teşvik edilen bireyselleşme sürecine bağlıyorum. Daha iyi bir toplum elde etmek için değerleri basmak ve sahip olduklarımızı güçlendirmek gerekiyor” dedi.
 
'ÖNLEM ALMAK YETKİLİLERİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ'
 
Birleşmiş Milletler Teşkilatı (BM) Kadın Birimi de cinayete ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada,  “Cinsiyete dayalı şiddete maruz kalan kadınları ve tanıkları yasal işlemler öncesinde, sırasında ve sonrasında korumak için etkili önlemler almak yetkililerin yükümlülüğüdür" ifadelerine yer verildi. 
Sanal medyada “Luz için adalet” diyen kadınlar, katillerin yargılanmasını istedi. Pek çok kadın, kadınları korumak için yetersiz olan kanunların düzenlenmesi için yetkilileri sorumlu davranmaya davet etti. 
 
KOMİSYONDAN ŞİKAYET
 
Jalisco'daki Devlet İnsan Hakları Komisyonu da bir açıklamada bulunarak Devlet Savcılığı ve Zapopan'daki Polis Karakolu aleyhine, dikkat ve takipte gelişmiş durum tespiti yapılmadığı iddiası için re'sen bir şikâyet başlatıldığını duyurdu.