Afganistanlı kadınlardan destek çağrısı

  • dünya
  • 10:18 8 Ağustos 2022
  • |
img
ANKARA - Afganistanlı Kadınların Kendiliğinden Hareketi, Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinin birinci yılına yönelik eylemleri başlatarak, sanal medya üzerinden destek çağrısı yaptı. 
 
Afganistanlı Kadınların Kendiliğinden Hareketi'ni kuran kadınlar, Taliban'ın 15 Ağustos 2021'de Kabil'e girişi ve Afganistan'ın düşüşünün birinci yılında bir dizi eylemle seslerini duyurmaya çalışıyor. Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesi ardından kadınların bir kısmı yurtdışında bir kısmı da Afganistan içerisinde mücadele ediyor. Taliban’ın hiçbir ülke tarafından tanınmamasını talep eden kadınlar, sokağa çıkamadıklarını belirtti.
 
KAPALI ALANLARDA EYLEMLER SÜRÜYOR
 
Afganistan'ın düşüşünün birinci yılında kapalı alanda bir eylem gerçekleştiren kadınlar, yazılı açıklama yayınladı. Dünyanın sessizliğini kınayan kadınlar, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: "Afganistan'ın Taliban adlı terörist grubun eline geçmesinden bu yana bir yıl olmak üzere. Afganistan halkı kadınların sosyal ve ekonomik alandan çıkarılmasıyla çok daha zor ekonomik şartlar altında yaşıyor. Hiçbir kadın güvende değil. Ekonomik yetersizlikler nedeniyle, sağlığa erişim imkansız hale gelmiş durumda."
 
ULUSLARARASI SESSİZLİĞE KINAMA
 
Uluslararası kamuoyu ve devletlerin sessizliğinin kınandığı açıklamada kadınlar, "İnsanlar seslerini yükseltemiyorlar, çünkü her gün Taliban tarafından öldürülüyorlar. Karanlık Afganistan'ı teslim aldı! Tüm bu acı ve zorlukların yanında dünyanın benimsediği bu sessizlik ise hepsinden acı. Tüm bu zorluklara rağmen Afganistanlı Kadınların Kendiliğinden Hareketi sesini çıkarmaya devam ediyor. Bu ses cılız ve kırık bir ses de olsa susturulmayacak, yükselecek. Bizler haklarımız için savaşıyoruz! Özgürlük için sesimizi yükseltiyoruz” diye belirtti.  
 
Açıklamanın sonunda bir sonraki eylem için kullanılacak sloganın "Dünyanın Taliban'ın suçlarına karşı bir yıllık sessizliği" olacağını duyuran kadınlar, tüm dünya kadınlarını sanal medyada bu sloganı kullanarak destek videoları yayınlamaya davet etti.