Yunanistan'da hükümet kurulamadı, ikinci kez seçime gidilebilir

  • dünya
  • 23:27 23 Mayıs 2023
  • |
img

HABER MERKEZİ - Yunanistan’da seçimi üçüncü sırada bitiren PASOK-KINAL ittifakının lideri Nikos Andrulakis de hükümet kurma görevini reddetti.

Yunanistan’da 21 Mayıs’ta düzenlenen genel seçimlerde üçüncü olan PASOK-KINAL ittifakı lideri Nikos Andrulakis da Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu’nun kendisine verdiği hükümet kurma görevini reddetti.
 
Yunanistan yerel basınında yer alan haberlere göre, Andrulakis, sandıktan çıkan sonucun koalisyona imkan tanımadığını dile getirerek "Hükümet kurma görevini iade ediyorum" diye belirtti. 
 
CUMHURBAŞKANLIĞINDAN AÇIKLAMA
 
Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada ise Sakelaropulu'nun seçim sonuçlarına göre parlamentoda grubu bulunan tüm parti liderlerini, Anayasa'nın 37. maddesi gereği yarın yerel saatle 11.00’de Cumhurbaşkanlığına davet ettiği belirtildi.
 
İKİNCİ KEZ SANDIK KURULABİLİR
 
Yunanistan'da bu yıl ilk kez uygulanan seçim sistemine göre, sandıktan çıkan sonuçlar herhangi bir partinin tek başına iktidar olmasına izin vermezse koalisyon için görüşmeler yapılacak. Koalisyon için uzlaşıya varılamaması halinde ise seçmenler için ikinci kez sandık kurulacak.
 
Sandığa ikinci kez gidildiğinde, birinci partiye, en az yüzde 25 oy alması kaydıyla 300 sandalyelik parlamentoda oy oranına bağlı fazladan 20 ila 50 sandalye verilecek. 
 
NE OLMUŞTU? 
 
Yunanistan'da 21 Mayıs’ta düzenlenen genel seçimlerde, resmi olmayan sonuçlara göre, Yeni Demokrasi yüzde 40'ın üzerinde oy almış ancak tek başına iktidara gelebilmesi için gerekli 151 sandalye sayısına ulaşamamıştı.
 
SYRIZA, yüzde 20,07'lik oyla 71 sandalyeyi alarak ikinci sırada yer almıştı. Seçim yarışını üçüncü bitiren PASOK-KINAL ittifakı ise yüzde 11,46'lık oyla 41 sandalyenin sahibi olmuştu.
 
Seçimde birinci parti olan Yeni Demokrasi'nin lideri Kiryakos Miçotakis ve ikinci parti olan Radikal Sol İttifakın (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras koalisyon için gerekli şartların bulunmadığı gerekçesiyle görevi iade etmişlerdi.