Sudan’da yarım milyon kişi iç göçe maruz kaldı, 300 bini ülkeden ayrıldı

  • dünya
  • 18:06 24 Mayıs 2023
  • |
img

HABER MERKEZİ – BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Sudan’daki çatışmalar nedeniyle 300 binden fazla kişinin komşu ülkelere sığındığını açıklarken, Uluslararası Göç Örgütü de yarım milyondan fazla kişinin iç göçe maruz kaldığını duyurdu. 

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Sudan’daki çatışmalar nedeniyle 300 binden fazla Sudanlının komşu ülkelere sığındığını açıkladı. Grandi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "300 binden fazla kişi Sudan'dan komşu ülkelere geçti. Birçoğu son birkaç gün içinde Çad ve Mısır sınırını geçti" ifadelerini kullandı. Sudan'daki mülteci müdahale planına, bağışçıların katkılarının yetersiz olmaya devam ettiğini vurgulayan Grandi, "Mültecilere ev sahipliği yapan ülkeleri desteklemek için acilen daha fazla kaynağa ihtiyacımız var." değerlendirmesinde bulundu.
 
IOM, İÇ GÖÇÜ AÇIKLADI 
 
BM’ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) de Sudan’daki savaş nedeniyle yarım milyondan fazla kişinin iç göçe maruz kaldığını açıkladı. 319 bin kişinin komşu ülkelere kaçmak zorunda kaldığını belirten örgüt, Mısır, 132 bin kişi ile en fazla Sudanlının sığındığı ülke olurken, bu ülkeyi 80 bin kişinin sığındığı Çad’ın takip ettiğini aktardı. 
 
ATEŞKESE RAĞMEN ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR
 
Sudan’da 22 Mayıs akşamından itibaren taraflar arasında ateşkes resmi olarak yürürlüğe girmesine rağmen, çatışmalar devam ediyor. 15 Nisan’dan bu yana general Abdul Fettah El Burhan’a bağlı ordu ile eski ortağı general Muhammed Hamdan Daglo’nun paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında iktidar savaşı yaşanıyor.
 
Çatışmalarda şimdiye kadar bin dolayında kişi hayatını kaybetti. BM’ye göre ölenlerden en az 190’ı çocuklardan oluşuyor. Ayrıca 6 bini aşkın yaralı var.
 
İnsani örgütler halen de başkent Hartum ve doğudaki Darfur hastanelerine erişim sağlayamadıklarını belirtiyor.  Savaşın en fazla etkilediği bu bölgelerde neredeyse tüm hastaneler hizmet dışı kaldı.