BM ile yapılan görüşmede Mexmûr’da denetleme talep edildi

  • dünya
  • 18:54 26 Mayıs 2023
  • |
img

İSVİÇRE – Mexmûr Kampı’na yönelik ablukanın sonlandırılması talebiyle BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’yle görüşen heyet, BM’den kamp sakinlerinin güvenliği için bölgeye giderek denetleme yapmalarını istedi. 

Irak ordusunun 20 Mayıs'tan bu yana Mexmûr Kampı’na yönelik ablukasının sonlandırılması talebiyle bir heyet Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR - United Nations High Commisioner for Refugees) ile görüşme gerçekleştirdi.
 
İsviçre Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi başkanı, Uluslararası Kimyasal Silahlarla Mücadele İnisiyatifi başkanı ayrıca Ticino kantonu AL Milletvekili olan Dr. Beppe Savary, İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Dışilişkiler üyesi Ahmet Yaman ile Ramazan Baytar'ın yer aldığı heyet, UNHCR Ortadoğu ve Afrika Temsilcisi Alexander Tyler'la görüştü. 
 
‘HALKIN GÜVENLİĞİ TEHDİT ALTINDA’
 
Heyet adına Alexander Tyler ile yapılan görüşmede Mexmûr Kampı'na tel örgüler çekilerek, askeri kulübelerin inşa edildiği, Mexmûr’un sivil mülteci kampından ziyade  daha çok askeri bir kampa çevrilmeye çalışıldığına dikkat çekildi. Ablukadan başta Irak hükümetinin sorumlu olduğuna dikkat çekilen görüşmede Mexmûr halkının güvenliğinin tehdit altında olduğuna dikkat çekildi.
 
‘IRAK SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMİYOR’
 
Yapılan görüşmeye ilişkin heyet, basın açıklaması düzenledi. Yapılan açıklamada görüşmeye ilişkin Ramazan Baytar şunları dile getirdi: “Sayın Alexander Tyler ile yaptığımız görüşmede Mexmûr halkının güvenliğinden sorumlu Irak hükümetinin bu sorumluluğu yerine getiremediğini söyledik. DAİŞ gibi örgütlenmelerin bulunduğu bir yapılanma bölgede  varlığını devam ettirmektedir. Bölgesel düzeyde farklı azınlık ve dinsel gruplar bölgede olup kendi içlerinde çatışma halinde bulunmaktadır. Uluslararası hegomonik güçlerin de çatışma zemini olan bölgede ayrıca  kamp sakinlerinin  güvenliği Irak Ordu güçleri tarafından sağlanamamaktadır.”
 
‘BM DENETLEME YAPABİLİR’
 
Irak ordusunun ablukası ve Mexmûr'a yönelik ambargosunu kabul etmediklerini Tyler'a ilettiklerini söyleyen Baytar, “UNHCR'nin BM'ye bağlı Mexmûr halkının yaşadığı kampa yönelik halkın güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu hatırlattık” dedi.  Görüşme heyetinde yer alan Dr Savary de bir dönem Irak bölgesinde bulunduğunu  dile getirdiğini yine bölgede kimyasal silah kullanımının araştırılması için heyette bulunduğunu söyledi. Savary, “Cenevre  Konveksiyonlarının öngörmüş olduğu esaslar kapsamında  UNHCR kamp sakinlerinin güvenliği  konusunda  bölgeye  giderek denetleme yapabilir. Biz de bu konuda kendi hukuklarını yerine getirmeleri bakımından bölgeye gitmeleri çağrısında bulunduk” diye konuştu. 
 
‘SORUNLARIN FARKINDAYIZ’
 
Yapılan görüşme sonrası Alexander Tyler bölgede yaşanan sorunların farkında olduklarını söyledi. Heyetin taleplerinin dikkate alındığını dile getiren Tyler, heyet tarafından Mexmûr halkına yönelik uygulanan ambargoya ilişkin hazırlanan dosyayı teslim aldı.