Lozan ve Marsilya’da Mexmûr ablukası protesto edildi

  • dünya
  • 21:15 27 Mayıs 2023
  • |
img
 
MARSİLYA/ LOZAN – Marsilya ve Lozan’da bir araya gelen kitle, Mexmûr kampına yönelik ablukanın PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fikirlerine yönelik olduğunun altını çizerek, ablukayı protesto etti.  
 
TCŞ (Tevgera Ciwanên Şoreşger) ve TekoJIN (Jinên Ciwan ên Têkoşer) öncülüğünde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talebiyle İsviçre'nin Lozan kentinde düzenlenen yürüyüşte Mexmûr Kampı’na yönelik abluka protesto edildi. 
 
Montbenon Park'ta bir araya gelen kitle, buradan yürüyüşe geçti. Yürüyüşün ardından Flon meydanına ulaşan kitle Kürtçe, Fransızca ve Türkçe açıklamada bulundu.
 
ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI 
 
Açıklamada,  “9 Ekim 1998'de başlayan, 15 Şubat 1999'da İmralı işkence ve tecrit sistemi ile devam eden Uluslarası Komplo sistematik bir şekilde ve tecrit içinde tecrit politikası ile devam etmektedir. Düşman hukukunu aşan, dünyada eşi benzeri olmayan bu yaklaşım ve yönelim tüm insanlığın utancıdır” denildi. Abdullah Öcalan’dan 25 Mart 2021'den bu yana haber alınmadığı vurgulanan açıklamada, “Bu kirli konsepte karşı mücadeleyi yükseltme sözünü veriyor, halkımızı ve dostlarımızı Önder Apo etrafında kenetlenmeye çağırıyoruz Bu bağlamda uluslararası toplumu, halkımızı ve dostlarımızı tecride karşı acilen harekete geçmeye çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi. 
 
‘KÜRT İRADESİNİ SELAMLIYORUZ’
 
Mexmûr halkının direnişine de vurgu yapılan açıklamada, “Irak güçlerine karşı kadın, erkek, genç, yaşlı, çocuk demeden günlerdir direnen özgür Kürt iradesini selamlıyoruz. Mexmûr'daki halkımız Apocu bilinci ve ruhu kuşanarak Irak ordu güçlerine karşı direnmeye devam etmektedir. Halkımızı ve kamuoyunu Mexmûr Mülteci Kampı'nda yaşayan fedakar halkımızı sahiplenmeye ve direnişlerine güç vermeye çağırıyoruz” diye belirtildi. 
 
Yapılan konuşmaların ardından gençler eylemlerini sloganlarla sonlandırdı. 
 
MARSİLYA 
 
 
Fransa’nın Marsilya kentinde İmralı tecridi ve Mexmûr’a yönelik abluka basın açıklaması ile protesto edildi. Marsilya Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin (DKTM) çağrısıyla Canebiere Meydanı’nda bir araya gelen kitle, “Mexmûr’a yönelik emperyalist işgale hayır”, “Mexmûr Kurdistan’dır”, “Öcalan tecridine son” pankartları ile basın açıklaması yaptı.
 
‘SALDIRI ABDULLAH ÖCALAN’IN FİKİRLERİNEDİR’
 
DKTM Dış İlişkiler Komitesi adına yapılan açıklamada, “Mexmûr sıradan bir yer değil. Sayın Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin ilk hayata geçirildiği yer olması açısından büyük bir öneme sahip. Yapılan saldırılar aynı zamanda Abdullah Öcalan’ın fikirlerine bir saldırıdır. Derinleşen tecritten sonuç alamayan Türk devleti bütün kazanımlara topyekün saldırıyor. İşgali dağıtacak, tecridi kıracağız” mesajı verildi.