Basel'de gözaltında kaybedilenlerin akıbeti soruldu

  • dünya
  • 21:53 30 Mayıs 2023
  • |
img

BASEL – Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası nedeniyle Basel kentinde düzenlenen eylemde, adalet sağlanana kadar mücadelenin süreceği mesajı verildi. 

İsviçre'nin Basel kentinde Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası kapsamında bir araya gelen devrimci kurumlar “Gözaltında kayıpların hesabını sormaya devam ediyoruz” şiarıyla bir eylem düzenledi.
 
ICAD Uluslararası Büro çağrısıyla İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu (İGİF) tarafından Claraplatz meydanında düzenlenen basın açıklamasına Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) katılarak destek verdi. Burada  İCAD adına yapılan Almanca basın açıklamasında: “Hitler Almanya'sından Latin Amerika'ya, Türkiye'den Sri Lanka'ya, Pakistan'dan Irak'a Suriye'den Kolombiya'ya, Meksika'dan Balucistan'a, Mısır'dan Marocco'ya kadar dünyanın bir çok ülkesinde uygulanagelmiş ve hala uygulanan baskıya ve sömürü sistemine karşı aktif mücadele eden insanlar gözaltında kaybedildi.  Toplumlarda kaygı, belirsizlik ve korku iklimi yaratarak uygulanan bu kirli yöntemle toplumsal muhalefet susturulmak istenmektedir” denildi. 
 
‘ADALET SAĞLANSIN’
 
Bu kirli yöntem karşısında gözaltında kayıpların akıbetinin ortaya çıkarılması ve sorumlularının yargılanması için dünya çapında mücadelenin sürdürülmesinin önemine dikkat çekilen açıklamanın devamında “Cumartesi Anneleri'nin talepleri talebimizdir” denilerek şu ifadelere yer verildi: "Gözaltında kayıplarının akıbetleri açıklansın. Gözaltında kaybetme suçunun failleri üzerindeki cezasızlık hukukuna son verilsin, Adalet sağlansın. Bir daha hiç kimse gözaltında kaybedilmesin. Türkiye'nin imzalamaktan kaçındığı Birleşmiş Milletler (BM) Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Sözleşmesi’ni imzalasın, onaylasın ve uygulasın. Galatasaray Meydanı'ndaki yasak uygulaması kaldırılsın."
 
‘SOKAKLARDA OLMAYI SÜRDÜRECEĞİZ’
 
Düzenlenen eylemde yerini alan insan hakları aktivisti Münevvver İltemur da bundan 28 yıl önce 27 Mayıs 1995'te Galatasaray Meydanı'nda Cumartesi Anneleri'nin sesi olmaya çalışanlardan. İltemur, “O zamanda bizi her hafta gözaltına alıyorlardı. Kayıplar bulunsun, hesap sorulsun. Kaybedenler kaybedecek” diye konuştu.
 
İGİF adına siyasetçi Ali Orak da faşizm ve faşist diktatörlüklerin kendi varlıklarını sürdürebilmek için halklara, muhaliflere, devrimcilere yönelik bu saldırıları gerçekleştirdiğini ifade ederek şunları belirtti: "Meşrulaştırılmak istenen gözaltında kaybetme politikalarına karşı bizler ezilenler, muhalifler, demokratlar, yurtseverler sokaklarda olmayı sürdüreceğiz. Cumartesi Anneleri'nin talepleri karşılanıncaya kadar mücadelemizden geri adım atmayacağız, mutlaka ama mutlaka hesap soracağız."
 
Yapılan açıklama sonrası eylem uluslararası dayanışma çağrılarının yer aldığı sloganlarla sonlandırıldı.