Emeklilik reformu karşıtı gösterilerde 28 gözaltı

  • dünya
  • 23:28 6 Haziran 2023
  • |
img

HABER MERKEZİ- Fransa'nın başkenti Paris'te emeklilik reformuna karşı düzenlenen gösteride 28 kişi gözaltına alındı.

Paris’te tartışmalı emeklilik yaşını 64'e çıkarmayı kapsayan emeklilik reformuna karşı gösteriler sürüyor. Eğitim ve ulaşım gibi farklı sektörler greve giderken, Paris, Marsilya, Lille ve Rennes gibi kentlerde 14. kez kitlesel gösteri düzenlendi. Paris'te Invalides Meydanı'nda toplanan göstericiler İtalya Meydanı'na yürüdü. Başkentteki gösteride, bazı göstericilerle polis arasında çatışma yaşandı.

GÖSTERİLERE KATILIM 281 BİN

Genel İş Sendikası (CGT), ülke genelinde 250'den fazla noktada düzenlenen gösterilere toplam 900 bin kişinin katıldığını açıkladı. Fransız basınının resmi kaynaklara dayandırdığı verilere göre, ülkedeki gösterilere katılım 281 bin oldu ve Paris'teki gösteride 28 kişi gözaltına alındı. Başkentteki gösteride bir polis yaralandı.

GÖSTERİLER MART’TAN BU YANA SÜRÜYOR

Fransa'da hükümetin, emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılmasını içeren yasa tasarısını oylamadan Meclisten geçirme kararı üzerine 16 Mart'ta kitlesel gösteriler başlamıştı.

Muhalefet ve hükümetin, reformun anayasaya uygun olup olmadığının belirlenmesi için başvurduğu Anayasa Konseyi, yasa tasarısının emeklilik yaşını 64'e çıkaran maddesini onaylamış, 6 maddeyi ise tamamen veya kısmen reddetmişti.

Kitlesel protesto ve yoğun muhalefete karşın kabul edilen yasanın geri çekilmesini öngören bir tasarı 8 Haziran'da Ulusal Mecliste görüşülecek.