Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında çatışma

  • dünya
  • 14:38 17 Nisan 2024
  • |
img
HABER MERKEZİ -Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmalar nedeniyle Kuzey Darfur’da en az 25 sivilin öldüğü bildirildi.
 
Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında bir yıl önce başlayan çatışmalar devam ediyor. 
 
Sivillere karşı zulmü belgeleyen ve demokrasi yanlısı olduklarını belirten Emergency Lawyers Komitesi, Kuzey Darfur eyaletinin başkenti El Faşir ve çevre köylere yönelik bombardıman ve hava saldırıları gerçekleştiğini ve bunun sonucunda en az 25 sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi. 
 
Darfur’un beş eyaleti Hızlı Destek Kuvvetleri’nin elinde bulunuyor. Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD, HDK’nin elinde olmayan tek başkent El-Faşir'deki huzursuzluğun daha da uzamasının oradaki yüz binlerce mülteci için felaket olacağı konusunda uyarıyor. 48 milyon kişinin yaşadığı Darfur’da El Faşir kenti bir insani yardım merkezi olarak görev yapıyor. 
SAVAŞ SUÇU İŞLENİYOR 
Her iki taraf da sivilleri ve yardım çalışanlarını hedef almak, yerleşim alanlarını bombalamak ve işkence yapmak da dahil olmak üzere savaş suçları işlemekle suçlanıyor. 
 
BM'ye göre Sudan'da ordu ile HDK arasında 15 Nisan 2023'te başlayan savaş binlerce kişinin ölümüne ve 8,5 milyondan fazla insanın yerinden edilmesine neden oldu.