BM önüne siyah çelenk bırakıldı: Tecridi görmezden gelemezsiniz

  • dünya
  • 18:28 29 Mayıs 2024
  • |
img
CENEVRE – PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için 2021 yılından beri gerçekleştirilen eylemde bu hafta BM Ofisi önüne siyah çelek bırakıldı. 
 
İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi'nin bulunduğu Nations Meydanı'nda 25 Ocak 2021'den bu yana “Dem dema azadiyê ye” hamlesi kapsamında PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü talebiyle her Çarşamba düzenlenen eylem sürüyor. Bu hafta düzenlenen eylemi İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) ile İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) üyeleri devraldı.
 
Kürt Siyasetçiler Demir Çelik, Musa Farisioğulları, Besime Konca, Fatma Şık'ın yanı sıra İsviçre kentlerinden gelen Kürdistanlılar tarafından gerçekleştirilen eylemde Ramazan Amed, 4 yıla yakın süredir BM Ofisi önünde düzenledikleri oturma eylemiyle uluslarası kurumlara sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yaptıklarını hatırlattı. Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK-GE) Eşbaşkanı İbrahim Yüksel de Abdullah Öcalan'dan 38 aydır hiçbir haber alınamadığına dikkati çekerek “İnsanlık tarihinde eşi benzeri olmayan işkence, tecrit ve zindan gerçekliği karşısında biz Kürt halkı ve dostlarının sabrı kalmadı” dedi. 
 
‘BİR ADIM DAHİ GERİ ATMAYACAĞIZ’
 
CPT’nin bağımsızlık ilkesine aykırı hareket ettiğini vurgulayan Yüksel, “Yaşanan bu işkence ve zulüm karşısında adeta 3 maymunları oynamaktadır. En son geçen hafta İmralı işkence sistemi yönetimi tarafından yıllardır tek başına tecrit altında olan Abdullah Öcalan'a ‘6 ay disiplin cezası’ verildi. Kürdistan ve Türkiye zindanlarında bulunan binlerce tutsak 185 gündür başta açlık grevi daha sonra  ‘önderliğimizle aynı koşullarda yaşama’ şiarıyla mahkeme, aile ziyareti ve telefon görüşmelerine çıkmayarak yaşanan bu hukuksuzluğa karşı tavır almışlardır. Bizler bu zulme alışmayacağız ve önderliğimizin üzerindeki tecrit son bulup özgürlüğüne kavuşana kadar mücadelemizden bir adım dahi geri atmayacağız” ifadelerini kullandı.
 
‘ÖZGÜR OLANA KADAR EYLEM DEVAM EDECEK’ 
 
CDK-S Eşbaşkanı Selma Sürer de şunları söyledi: “Biz bugün CPT önünde sesimizi daha fazla duyurmak için toplandık. Artık bu hukuksuzluğa yeter diyoruz. Her zaman aynı soruları sormaya devam edeceğiz. Ne zamana kadar sesiz kalacaksınız. Sizin derdiniz nedir, sizin derdiniz Kürtlerin acı çekmesi mi, Kürt halkından ne istiyorsunuz gelin oturalım konuşalım. Bugüne kadar Kürt halkının hiç kimseye bir zararı olmamıştır ve olmaz da. Ama Önder Apo'nun paradigması tüm dünyaya yayılmışken bizler Önderliğimizin düşünceleri ve fikirleri ile yolumuza devam edeceğimizi  buradan bir kez daha tekrar ediyoruz. Bu bizim sözümüzdür Önder Apo özgür olana kadar eylemlerimiz son bulmayacaktır. Her zaman alanlarda mücadelemizi sürdüreceğiz."
 
‘PARADİGMASI DÜNYA HALKLARINCA SAHİPLENİLDİ’
 
Rojava Devrimi'ni sahiplenerek İsviçre'de çalışmalarını sürdürmekte olan enternasyonalist yapılanma Serhildan Ağı adına Daniel Traub ise Abdullah Öcalan'ın yarattığı özgürlük paradigmasının dünya halklarınca sahiplenildiğinin altını çizdi. Traub, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için enternasyonel bloğun Kürt halkıyla beraber mücadele yürütmesi gerektiğini ifade etti. İsviçre Abdullah Öcalan'a Özgürlük Komitesi Sözcüsü Necdet Atalay, BM, CPT başta olmak üzere insan hakları kurumları ile uluslararası kurumlara tecride karşı sorumluluklarını hatırlattı. 
 
BM ÖNÜNE SİYAH ÇELENK BIRAKILDI
 
Konuşmaların ardından CDK-S ve YJK-S adına bir heyet tarafından hazırlanan siyah çelenk BM binası önüne bırakıldı. Siyah çelengin bırakılması sonrası heyet adına burada bir açıklama yapan Selma Sürer, "Buraya siyah çelenk bırakarak bu devlet ve kurumlara milyonların talebini görmezden gelmelerini lanetlediğimizi söylemek istedik. Kürtlerin halini taleplerini görmezden gelemezler. Önderimizin tecridini görmezden gelemezler. Önderliğimiz özgür olana kadar her yere siyah çelenk bırakacağız” şeklinde konuştu.