Cudi Dağı'nda kesilen ağaçlar için ‘tıraşlanıyor’ savunması

img
ŞIRNAK - Şırnak Orman İşletme Müdürlüğü, Cudi Dağı’ndaki ağaçların kesilmesine ilişkin “traşlama” savunmasına sarıldı.
 
Şırnak Orman İşletme Müdürlüğü, Cudi Dağı’ndaki ağaç kıyımına yönelik büyüyen tepkiler üzerine açıklama yapmak zorunda kaldı. Müdürlüğün yazılı olarak yaptığı açıklamanın Şırnak Valiliği’nin resmi internet sayfasından yayımlanması dikkat çekti. 
 
2 YIL SONRA GELEN AÇIKLAMA
 
Bölgede yaklaşık iki yıldır devam eden ağaç kıyımına dair ilk kez açıklama yapan Müdürlük, bazı sosyal medya hesaplarında yer alan ‘Cudi Dağı’nda binlerce ağacın maden ocakları için kesildiği’ şeklindeki paylaşımların asılsız olduğunu öne sürdü. Bahse konu paylaşımlarda yer alan fotoğrafların ise Cudi Dağı’na ait olmadığı kaydedilen açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü ve Şırnak Orman İşletme Müdürlüğü’nün çalışmaları kapsamında Şırnak ili genelinde ormanlık alanların “rehabilite edilmesi”, “traşlanma” ve “seyreltme” çalışmalarının belli bir plan dahilinde yerine getirildiği ileri sürüldü.
 
CUDİ DAĞI GÜVENLİK PROJESİ!
 
Açıklamanın devamında “Cudi Dağında terörün bertaraf edilerek tam güvenliğin sağlanmasına yönelik olarak devletimiz tarafından hayata geçirilen Cudi Dağı Güvenlik Projesi kapsamında yapılan yatırımlar ve güvenlik operasyonları ile terör nedeniyle uzun yıllardan beri Ormancılık faaliyetlerinin yapılamadığı alanların da güvenli hale gelmesi sağlanmaktadır. Güvenliğin sağlanmasıyla birlikte Şırnak Orman İşletme Müdürlüğü, amenajman planları çerçevesinde idare müddetini doldurmuş meşe ormanlarının yenilenmesi amacıyla Cudi Dağında ihtiyaç olan alanlarda orman rehabilitasyon, tıraşlama ve seyreltme çalışmaları başlatmıştır. Bu çalışmaların amacı meşe ormanlarımızın yenilenerek daha gür ve canlı olarak yetiştirmektir. Yaşlanmış, çürümeye yüz tutmuş meşe ağaçları kesilerek yeni sürgünler verilmesi sağlanarak gençleştirilmesi hedeflenmektedir” ifadelerine yer verildi.
 
Kontrollü bir şekilde yapılan bu çalışmalar neticesinde daha gür ormanlar oluşturulduğunu savunan Müdürlük açıklamasında, “Bu faaliyetler Orman İşletme Müdürlüğü’nün ilgili teknik personelinin kontrolünde olup, bahse konu çalışmaların maden ocakları için yapıldığı iddiası gerçek dışıdır. Rehabilitasyon çalışmaları, ormancılık faaliyetleri kapsamında yerine getirilmektedir” denildi.