Çeşme’deki ‘rant projesine’ karşı eylem yaptılar

img
İZMİR - Çeşme’de yapılmak istenen “Çeşme Turizm Projesi” ne karşı bir araya gelen birçok kurum projenin bir rant projesi olduğunu vurgulayarak bölgede büyük bir ekolojik yıkım yaratacağı uyarısında bulundu. 
 
İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsciliği, Ege Çevre ve Kültür Platformu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşme ilçesinde yapılmak istenen “Çeşme Turizm Projesi”ne karşı Konak Cumhuriyet Meydanı’nda açıklama yaptı.  
 
"Çeşme turizm talan projesine hayır", "Yarımadaya sahip çıkıyoruz" pankartlarının açıldığı açıklamada, "Yalana, talana, ranta geçit yok", "Kurak geleceğe hayır" gibi dövizler taşındı. Açıklamada sık sık "Havama, suyuma, toprağıma dokunma", "Çeşme bizim AKP defol" sloganları atıldı. Açıklamaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilçe belediye başkanları, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç CHP kent milletvekilleri, kentte bulunan siyasi partiler, demokratik kitle örgütlerinin yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı.
 
'İZMİR’İN KİMYASINA AYKIRI'
 
Açıklamada konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'e turist çekmek için Çeşme'nin tepelerinin, kıyılarının parsellenerek yabancı sermayeye satmaya gerek olmadığını söyledi. Daha çok yıkıma ve betonlaşmaya ihtiyaçlarının olmadığını ifade eden Soyer, doğayı korumayan hiçbir projenin başarıya ulaşamayacağını belirtti. Soyer, “Çeşme'nin su kaynakları zaten çok sınırlı. Ulaşım meselenin diğer bir ayağı. Çeşme'nin İzmir'le tek bir yol bağlantısı var. Yaz aylarında bu yol tıkanıyor. Böylesine bir projenin trafik için gerçekten bir çözümü de yok. Tasarlanan çalışma kağıt üzerinde güzel olabilir. Ama Çeşme Projesi İzmir'in kimyasına aykırıdır” dedi
 
RANT PROJESİ
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak projeye karşı olan tüm hukuki süreçlere dahil olduklarını vurgulayan Soyer, “ İzmir'in madencilere verecek tek bir zeytin ağacı yoktur. İzmir'in ranta kurban edilecek tek bir metrekare kıyısı yoktur. Bergama'dan Seferihisar'a Selçuk'tan Kiraz'a Çeşme'ye kadar İzmir'in her karış toprağı korumamız altındadır. Son nefesime kadar bunu koruyacağım” diye konuştu.
 
'İZİN VERMEYECEĞİZ'
 
Ardından konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç da, “Tayyip Erdoğan almış eline cetveli kalemi haritayı çiziyor. ‘Şurası bu ülkenin iş adamına burası Katarlıya’ diye çiziyor. İzmir buna izin vermeyecek. Bunlar hazineyi soydular, 128 milyar doları buharlaştırdılar. Sıra Çeşme gibi turizm alanına geldi. Buna izin vermeyeceğiz. İstanbul'da kanal İstanbul, İzmir'de Çeşme projesi rant projesidir” ifadelerini kullandı.
 
YÜRÜTMEYİ DURDURMA TALEBİ
 
Son olarak konuşan Çeşme Turizim projesi dava avukatlarından Ömer Turgut Erlat ise şunları söyledi: “Bu projeyle Çeşme ilçesinde bütün kıyılar, dağlar, meralar özel kişilere devredilebilecek. Bu yatırımcıların idaresi dışında kimsenin buraya giremeyeceği anlamına geliyor. Yani İzmirliler doğal sit alanlarına, koylara, sahillere giremeyecek. Halkın alanı ellerinden alınarak özelleştirilecek. Buna engel olmak zorundayız. Bilirkişi raporu halkın lehine gelmişken 2 aydır bir karar verilmedi. Normalde böyle bir bilirkişi raporu gelir gelmez hemen yürütmeyi durdurma kararı çıkması lazım. Yargıyı derhal kanunlara uygun karar vermeye çağırıyoruz.”
 
Açıklama konuşmaların ardından sloganlarla son buldu.