‘Harmandalı çöplüğü kapatılsın’

img
İZMİR - Çiğli Sivil Toplum Platformu, Harmandalı çöplüğünün çevresel etkisinin yanı sıra toprak kayması ve patlama gibi riskleri barındırdığını vurgulayarak, bir an önce kapatılmasını istedi.
 
Çiğli Sivil Toplum Platformu, ilçede bulunan Harmandalı çöplüğüne ilişkin Cumhuriyet Mahallesi muhtarlığı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada sık sık "Harmandalı İzmir’in Çöplüğü değildir" ve "Harmandalı Çöplüğü kapatılsın" sloganları atıldı. Açıklamaya kentte bulunan sivil toplum örgütlerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Basın metnini platform üyesi Fevzi Tan okudu.
 
Alanın 1992 yılında Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu alınmadan çöp alanı olarak belirlendiğini ifade eden Tan, "Jeoloji Mühendisleri, Çevre Mühendisleri, İnsan Sağlığı Uzmanları, yapmış oldukları incelemelerde önlem alınsın, Harmandalı çöplüğü kapatılsın denmesine rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi geçen zaman içinde yeni bir yer belirlenmesine çalışmamış, Üstüne üstlük 2018 yılında tekrar 15 yıllığına ihale edilerek çöpte çıkan metan gazından elektrik üreterek İzmir’de üç bin aileye elektrik verilecek diye, burada yaşayan halkın hayatı riske edilecek, rant oluşturuluyor. Kabul edilir olmayan bu duruma kesinlikle karşıyız" dedi.
 
TOPRAK KAYMASI YAŞANIYOR
 
Ayrıca çöp alanının hemen yanı başının imara açıldığını ve toplu konutlar yapıldığını belirten Tan, 2021 yılı başında yaşanan toprak kayması sonucu yapıların oturulamaz hale geldiğini anımsattı. Toplamda 15 ailenin sokakta kaldığını kaydeden Tan, "Tepeler, dağlar arkalarına yığılan milyonlarca ton çöp baskısına daha fazla dayanamayacak, bir afetin habercisi olarak facia yaşanmaması adına patlamanın önüne kattığı çöplerle ölümlere sebep olacağını, şimdiden gösterge olarak toprak kayması ile görünür kılmaktadır. Burada oluşacak bir facia binlerce ölüme sebep olacağı gibi büyük bir yıkıma da sebep olacaktır. Tabi önlem olarak kapatılmazsa" diye belirtti.
 
Mahalle muhtarının bütün başvurularına rağmen sonuç elde edilemediğini vurgulayan Tan, çöplüğün acilen kapatılması gerektiğini vurguladı.