Yağış azaldı, kuraklık kapıda

img
İZMİR - Meteoroloji’nin Nisan ayı raporunda, yağışlarda mevsim normallerine göre yüzde 50 azalma yaşandığı ve şiddetli kuralık tehlikesiyle karşı karşıya olunduğu belirtildi.  
 
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) Nisan ayının yağış raporunu açıkladı. Rapora göre, Türkiye genelinde yağışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67, normaline göre ise yüzde 50 oranında düştü. Meteorolojik kuraklık durumu haritasına göre birçok bölgede olağanüstü ve şiddetli kuraklık yaşanıyor. Normalin Yüzdesi İndeksi (PNI) haritasına göre Trakya, Çanakkale, Muğla, Mersin’in bazı bölgeleri, Kurdistan’ın batısı, Colemêrg ve Wan çevreleri haricindeki tüm Türkiye’de ‘şiddetli kuraklık (acil durum)’ ibaresine yer veriliyor.
 
Standart Yağış İndeksi (SPI) haritasına göre ise Orta Karadeniz, Muğla‘nın doğusundan Antalya‘nın batısına kadar olan bölge, Uşak-Kütahya‘nın bir kısmı, Bolu ve Kırşehir‘de bazı bölgeler “olağanüstü kurak” olarak gösterildi. Aynı bölgelerin daha geniş çevrelerine bakıldığında da yine Türkiye’nin büyük kısmının “çok şiddetli kurak”, “şiddetli kurak”, “orta kurak” tehlikesi yaşadığı görülüyor.
 
YÜZDE 80 AZALMA
 
Nisan 2024 ise son 53 yılın en sıcak nisan ayı olarak kayıtlara geçerken, Türkiye geneli yağış, normalinin ve geçen yıl nisan ayı yağışının altında gerçekleşti. Nisan ayı normali (1991-2020) 57,5 kilogram, 2023 yılı nisan ayı yağışı 86,8 kilogram iken 2024 yılı Nisan ayı yağışı metrekareye 28,5 kilogram oldu. Nisan yağışları Bilecik, Bursa, Kastamonu, Samsun, Amasya, Tokat, Giresun, Rize, Trabzon Rize, Artvin, Ardahan, Burdur, Afyonkarahisar, Denizli ve Antalya sahil kesiminde yer yer yüzde 80’in üzerinde azalma gösterdi. İller içinde normaline göre en fazla azalma, yüzde 85 ile Artvin ve Ardahan‘da ölçüldü.
 
EN FAZLA AZALMA KARADENİZ'DE
 
Rapora göre yağışlarda Marmara‘da yüzde 58, Ege‘de yüzde 67, Akdeniz’de yüzde 70, İç Anadolu‘da yüzde 65, Karadeniz’de yüzde 84, Kurdistan’ın Serhat bölgesinde yüzde 65, diğer kısımlarında ise yüzde 36 azalma yaşandı. Tüm bölgeler normalinin altında yağış alırken, en fazla azalma gösteren Karadeniz'de Nisan ayı yağışları son 64 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. En az yağış 8,5 kilogram ile Ardahan‘da kaydedilirken, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon, Bayburt, Artvin ve Ardahan’da son 64 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.