Köylüler maden için yapılacak ÇED toplantısını engelledi

img
HATAY - Arsuz'un Höyük kırsal Mahallesi’nde yapılmak istenen krom ocağına karşı 5 yıldır direnen yurttaşlar, yapılmak istenen ÇED toplantısını 5’inci kez engelledi. 
 
Hatay’ın Arsuz ilçesine bağlı Höyük kırsal mahallesinde, 2019 yılından bu yana Krommer Madencilik Şirketi tarafından yapılması planlanan krom ocağı projesine karşı halkın direnişi devam ediyor. Bugün köyde şirket yetkilileri tarafından beşinci kez Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı yapılmak istendi. Toplantı öncesi köyün jandarma tarafından ablukaya alınması dikkati çekti. 
 
Sabah saatlerinden itibaren Höyük Kültür Sanat Doğa ve Dayanışma Derneği (HÖKSAD) öncülüğünde köy halkı, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle birlikte toplantının olacağı kıraathanenin önünde bir araya geldi. Yurttaşlar, ellerindeki tava ve tencerelere vurup, "Höyük'te maden istemiyoruz" diye sloganı attı.
 
'İZİN VERMEYECEĞİZ'
 
HÖKSAD adına konuşan Doğa Parlar, madene karşı 2019'dan beri direndiklerini belirterek, "Krom ocağı projesi kapsamında 8 galeri açılacağı ve bu galerilerde günde 16 dinamit patlatılması hedefleniyor. Yöre halkı hala depremin ağır psikolojik ve fiziki sorunlarını yaşarken böylesi halk düşmanı politikalarla doğayı tahrip edecek, canlı hayatını olumsuz etkileyecek bir girişimin sonuna kadar karşısındayız. Bu coğrafyada doğayı, canlıları ve ekolojik döngüyü hiçe sayan politikalardan, projelerden vazgeçilmesini istiyoruz. Her zamanki duruşumuz ve kararlı tutumumuzla sizin yapacağınız toplantıyı tanımıyoruz. Bütün siyasi partileri, STK’leri, doğaseverleri, sorumlu bütün kurum ve kuruluşları projenin iptali için sorumluluğa ve dayanışmaya davet ediyoruz" dedi.
 
TOPLANTI ENGELLENDİ
 
ÇED toplantısı alanında kitle çalınan müzikler eşliğinden halaya durdu. Kitle, toplantıya gelen şirket yetkililerine tepki gösterip, ÇED toplantısını 5’inci kez engelledi. Yurttaşlar ile jandarma arasında yaşanan gerginlik şirket yetkililerinin köyden ayrılmasıyla son buldu.