Ekoloji Birliği'nden 28 Temmuz çağrısı: Şirnex'te buluşalım

img
İZMİR - Ekoloji örgütleri, ağaç kesimine karşı 28 Temmuz'da Şirnex'te buluşacak. Ekoloji Birliği Eşsözcüsü Süleyman Eryılmaz, tüm bileşenlerinden çağrıya karşılık vermesini isteyerek, "Talana karşı daha fazla söz söyleyeceğiz" dedi. 
 
Şirnex'in Gabar, Cûdî, Çilenimêja ve Komatê bölgelerinde devam eden ağaç kesimine karşı ekoloji örgütleri harekete geçti. Korucular tarafından yapılan kıyıma karşı 28 Temmuz'da Şirnex merkeze bağlı Koçbey köyünün girişinde kitlesel açıklama yapılacak. "Doğa katliamına dur de" şiarıyla yapılacak protesto eyleminin hazırlıkları sürüyor.  
 
Ekoloji Birliği Eşsözcüsü Süleyman Eryılmaz, bölgede 3 yıldır kesintisiz bir ağaç kesimi olduğuna işaret ederek, bu kesim sonucunda orman varlığının yüzde 8'inin kaybolduğunu söyledi. 2013 ile 2023 arasındaki uydu görüntülerinde orman varlığının yok olduğunun göründüğünü belirten Eryılmaz, "Bu da tam anlamıyla bir ekokırım yaşandığını gösteriyor. Açıkça ormanları yok edip, keresteleri kamyonlara doldurup götürüyorlar. Bunu bütün itirazlara rağmen fütursuzca yapıyorlar. Ekokırım bir daha geri dönülemeyecek derecede tahribat olmasıyla tarif ediliyor. Ekosistemin tamamen yok olmasıdır. Şırnak'ta bugün yaşanan şey budur" ifadelerini kullandı. 
 
'DAHA FAZLA SÖZ SÖYLEMELİYİZ'
 
Yaşanan ekokırıma karşı batının sessiz kaldığı yönünde haklı bir eleştiri olduğuna dikkati çeken Eryılmaz, "Kürt illerine her gittiğimde böyle bir serzeniş var. Bu durum hem devletin yarattığı algı hem de ekolojik yıkımın her yerde çok çeşitli ve dağınık olmasından kaynaklı zaman sorunuyla alakalı oluyor. Ama son Ekoloji Birliği toplantısını Mayıs ayında Diyarbakır'da yaptık ve o toplantıda bu konuyu da konuştuk. Artık Kürt illerinde yaşanan ekolojik kırımın Ekoloji Birliği'nin asıl işi olmasını kararlaştırdık. Hemen ardından da Diyarbakır'da yaşanan yangın sonrası bölgeye giderek, rapor yazdık. Bundan sonra da Kürt illerindeki talanla ilgili daha fazla söz söyleyeceğiz. Kürt halkının kendisini yalnız hissetmesine izin vermeyeceğiz. Bu güvensizliği ortadan kaldırıncaya kadar Kürt illerinde yaşanan tüm ekolojik yıkım ve afetlere karşı duyarlı olup, ses vermeye devam edeceğiz" diye konuştu. 
 
'MÜCADELEMİZ ORTAK'
 
Doğanın bir bütün olduğunu ve ekolojik yıkımın etkilerinin her yerde hissedildiğini dile getiren Eryılmaz, talanın Kürt ili, Türk ili, Çin ili diye bölünmediğini kaydetti. Dünyanın her yerinde bir talan yaşandığını aktaran Eryılmaz, "Sermaye doğayı bir meta olarak görüyor ve sömürüyor. Ekoloji direnişlerinin hepsi kapitalizm karşıtı direnişlerdir. Dolayısıyla Şırnak'ta verilen mücadele ile Balıkesir'de verilen mücadele sermaye karşıtı bir direniştir ve ortaktır. Akbelen eylemleri sırasında 'Akbelen'den Cudi'ye tüm dağlar, ormanlar bizim' diye bir slogan vardı. Öyle olmalı ve bu bağ kurulmalı. Şırnak'ta yaşanan ekolojik kırım ile Balıkesir'de yaşanan ekolojik kırım aynı. Elbette Ekoloji Birliği sadece ekoloji meselesiyle ilgili değil. Biz Türkiye'deki demokrasi sorunuyla da ilgiliyiz. Yaşadığımız toprakların eşitlikçi, çoğulcu bir toplum olması, barışın ve özgürlüğün gelmesi için çaba sarf ediyor" şeklinde konuştu. 
 
BULUŞMAYA ÇAĞRI
 
Yapılması planlanan 28 Temmuz'daki buluşmaya işaret eden Eryılmaz, "Mezopotamya Ekoloji Hareketi tarafından Şırnak'ta yaşanan kıyıma bir kere daha ses çıkarılması için çağrı yapıldı. Biz de tüm bileşenlerimize bu çağrıya karşılık vermesini ve orada yer almasını istiyoruz. 28 Temmuz'da tüm ekolojistlerin, yaşam savunucularının Şırnak'ta olması gerekiyor. Orada olmak ve talanı durdurmak lazım" diye kaydetti. 
 
MA / Tolga Güney