HABAŞ'ta ihmal ifadelere yansıdı

img

İZMİR – Aliağa’da HABAŞ Demir Çelik Fabrikası’nda yüksekten düşerek yaşamını yitiren Kadir Özdemir’in görülen davasında işçilerin yaşam halatı takabilecekleri bir yer olmadığı ifade edildi.

İzmir Aliağa'daki HABAŞ Demir Çelik Fabrikası’nda geçirdiği iş kazası sonrası yaşamını işçi Kadir Özdemir'in ailesinin açtığı ceza davasının ikinci duruşması Aliağa 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya “taksirle ölümüne sebebiyet vermekten” yargılanan sanık fabrika müdürü Haşim Ayten, çelikhane müdürü Mehmet Boran, sanık Ercan Köse ve Selim Köse katılmazken, müşteki ve sanık avukatları hazır bulundu.

YAŞAM HALATI YOKTU

Duruşmada işveren tarafının tanığı olarak taşeron çatı bakım firmasının sahibi  Yücesel Emin Aydın dinlendi. Kadir Özdemir'in hayatını kaybettiği alanda güvenli yaşam hattının olmadığını söyleyen Aydın, “Bunun yerine support borularına bağlanarak çalışılıyor. Gerekli görüldüğü takdirde seyyar yaşam hattı çekiliyor” dedi.

Tanık ifadelerinde de “yaşam hattı”nın olmadığını vurgulayan Kadir Özdemir'in Avukatı Onur Can Ergün, tanığın hala HABAŞ adlı firmaya iş yaptığı için taraflı olduğunu vurguladı. Bilirkişi raporları ve tanık ifadesine değinen Ergün çalışma alanında işçilerin kendilerini bağlayabileceği yaşam halatı olmadığını aktardı.

İfadelerin ardından mahkeme heyeti diğer tanıkların dinlemesi için duruşmayı 19 Ocak 2022 tarihine erteledi.

Duruşma öncesi İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, Aliağa Demokrasi Platformu, DİSK Ege Bölge Temsilciliği, KESK İzmir Şubeler Platformu ve İzmir İSİG Meclisi bir araya gelerek Aliağa Hükümet Konağı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Emek Partisi ve çok sayıda yurttaş destek verdi. Grup adına açıklamayı  BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven okudu.

‘ŞİRKETLERİN İNSAFINA BIRAKILDI’

Yargılanan şirket yönetimi döneminde en az 100-150’den fazla işçinin iş cinayetinde hayatını kaybettiğini belirten Güven, şirketlerin genellikle “kan parası” adı altında ailelerin şikayetçi olmasını engellediğini söyledi. Açılan göstermelik davalardan şirketlerin ceza almadığını da sözlerine ekleyen Güven, “Adeta iş cinayetlerine ortak olunan bu süreçte adalete inancı sarsılan aileler yine şirketlerin insafına terk ediliyor. Geçtiğimiz iki ay içerisinde gemi söküm tesislerinde aynı şirkette 2 ay arayla iki kazada 4 işçi öldü, Menemen Belediyesi’nde iş güvenlik önlemi olmadan çalıştırılan traktörden düşen bir işçi öldü ve her iki işyerinde yaşanan iş cinayetleri için savcılık henüz bilirkişi bile atamadı. Davalar sürüncemede kalırken acılı aileler perişan halde ortada kaldı” diye konuştu.

‘SORUMLULAR YARGILANSIN’

“Aliağa’da iş cinayetleri artık son bulmalıdır” diyen Güven, “HABAŞ iş cinayetlerinde sorumlu olanlar cezalandırılmalı, gerekli işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmalı, uluslararası standartlarda kamu denetimi yapılmalı, işçiler üzerindeki uzun, aşırı çalışma vb. baskılar sona erdirilmeli, artık üretim için iş cinayeti yaşanmamalıdır” dedi.