İzmir’de yıllık izne çıkan işçi işten çıkarıldı

img

İZMİR - Mimarlar Odası İzmir Şubesi, bir çalışanı yıllık izne çıktığı ve regl izinlerini suistimal ettiği gerekçesiyle işten çıkardı.

Türkiye Ticaret Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar işçileri Sendikası (Tez Koop İş Sendikası) İzmir 2 Nolu Şube, Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nde çalışan bir üyesinin işten atılmasına ilişkin Mimarlık Merkezi önünde basın açıklaması düzenledi. Yapılan açıklamada sık sık “Atılan işçimiz heri alınsın”, “Birleşen işçiler asla yenilmez” ve “İsçiyiz haklıyız kazanacağız” sloganları atıldı.

Basın metnini okuyan Tez Koop İş Sendikası İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Mahmut Çetinkaya, “Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetimi, daha önce bir yılı aşkın bir süre boyunca görev tanımı dışı görevler ve ücretsiz izin tehditleri altında bir işçiyi mobbinge maruz bırakması; dahası 'KOD 29' maddesi kapsamında yaptığı işten çıkarma ile gündeme gelmişti. Bu seferde sendikamız üyesi bir işçiyi yıllık izne ayrıldığı sırada işten çıkarmıştır. İzne ayrılma tarihini yazılı dilekçe ile yönetime sunan işçiye; toplu iş sözleşmesi ile uzun süren mücadeleler sonucu kazanılmış bir hak olan bir günlük regl izninin suiistimal edildiği de öne sürüldü. İşçi izinden döndüğü tarihte Ağustos ayının ortalarına kadar işten uzaklaştırıldığı ve iş akdinin feshedildiği bildirilmiştir” diye belirtti.

'İŞTEN ÇIKARMA HAKSIZ'

Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin, işçiler üzerinde uyguladığı emek düşmanı politikalarının son dönemde alışkanlık haline geldiğini vurgulayan Çetinkaya, oda yönetiminin örgütlenme ve toplu sözleşme süreçlerinde de işçilere mobbing uyguladığını anımsattı. Üyelerinin işten atılmakla tehdit edilerek sendikasızlaştırılmaya çalışıldığını kaydeden Çetinkaya, "İşte bugün, İzmir Şube Yönetimi’nin yaptığı haksız işten çıkarma da tüm bu çabaların bir uzantısından başka bir anlam ifade etmemektedir. Elbette hukuki süreç olması gerektiği şekilde sonuçlanacaktır. Elbette haksız ve hukuksuz işten çıkarmalar işçilerin sendikal mücadelesi ile son bulacaktır. Ancak bilinmelidir ki bu emek düşmanı tutum Mimarlar Odası’nın mücadele tarihinde utanılacak bir sayfa olarak kalacaktır” sözleriyle tepki gösterdi.