HDP’li vekiller işten atılan işçileri ziyaret etti

img

İSTANBUL- Sendika üyeliğinden dolayı işten atılan ve Tembelova Sanayi önünde grevde olan işçileri ziyaret eden HDP’li vekiller, işçilerle dayanışmayı sürdüreceklerini belirterek konuyu Meclise taşıyacaklarını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu, Petrol-İş Sendikası’na üye oldukları için Conta Elastik Ürenleri Fabrikası’ndan atılan ve 5 gündür Tembelova Sanayi önünde grevde olan 3 işçiyi ziyaret etti. Milletvekillerinin dayanışma ziyaretine HDP Kocaeli İl Örgütü’nün yanı sıra HDP Gebze İlçe Örgütü temsilcileri de eşlik etti.

‘İŞÇİLERİN KADERİ İKİ DUDAK ARASINDA’

Heyet ziyarette işçilerle eylemlerine ilişkin bilgi aldıktan sonra burada açıklama yaptı. Açıklamada ilk olarak konuşan HDP’li Musa Piroğlu işçilerin sendikal haklarının önüne engeller konulduğunu kaydederek ülkede işçilerin kaderlerinin patronlarının iki dudağı arasında olduğunu belirtti. Piroğlu, “Patron ne yapıyor işçileri kötü ve köle koşullarında çalışmaya zorluyor. Binlerce işçi hayatını kaybediyor. Türkiye işçi cinayetlerinde Avrupa birincisi ve dünya 3’üncüsü. Yetmiyor çok ciddi ve ağır meslek hastalıklarından dolayı binlerce işçi bundan dolayı hayatın kaybediyor ya da sakat kalıyor. Petrol kimyada çalışan, madenlerde çalışan işçilere çok daha ağır sonuçlara yol açıyor. Yetmiyor, her çeşit mobingi, baskıyı hakareti çalışma koşullarına uyguluyor. Ve asgari ücreti bir lütuf gibi sunuyor” dedi.

‘YANINIZDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Patronların düşük ücretle işçileri çalıştırıp emeklerini sömürdüğünü dile getiren Piroğlu, ucuz iş gücünden patronların milyar dolarlar kazandığını söyledi. Piroğlu, “Zenginliğin temel sebebi, birileri fazla yiyor olması ve birilerinin az yiyor olmasın kaynaklanıyor. Birileri çok yoksulsa birileri çok zengin demektir. Zenginliğin kaynağı emek hırsızlığıdır. Ve işçinin direncini engellemektir. Sendikadan bu yüzden korkuyorlar. Bu yüzden her zamanda olduğu gibi sonu kadar yanınızda olmaya devam edeceğiz. İşçi emeğinin üzerine söz sahibi olmadan bu ülkede hiç kimse hayatının üzerine söz sahibi olmayacak” diye konuştu.

DİRENİŞ İÇİN ÖRGÜTLÜLÜK

HDP’li Züleyha Gülüm ise bütün işçi sorunlarının benzer ve ortak olduğunu söyledi. Patronların en çok korktuğu şeyin işçilerin sendikalı olması olduğu aktaran Gülüm, “Patron yandaş sendikalardan değil, işçilerin yanında olan sendikalardan korkuyor. Özellikle emeğin ve işçinin yanında olan sendikaya karşı bir düşmanlık var. Bu yüzden direnen arkadaşlar, hakkını arayan arkadaşlar işten çıkarılıyorlar. Patron, ‘İstdeğim gibi davranırım, keyfime göre yaparım’ diyor. Örgütlülük onların önüne engeldir.Patronlar, en azından yaşanılabilir koşulların yaratılmasını bile kabul etmiyorlar. Buna karşı bir direnişiniz var. Direnen arkadaşlar,  başka arkadaşlara umut ve motivasyon veriyor. Bununla birlikte, ‘evet kazanabiliriz, başarabiliriz, hakkımızı alabiliriz’ motivasyonunu veriyor” ifadelerini kullandı.

MECLİSE TAŞINACAK

Gülüm, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yanınızda olmaya devam edeceğiz. Hangi talebiniz olursa olsun. Meclis kapalı, soru önergeleri veremiyoruz. Ama açıldığında soru önergeleri vereceğiz. Neden çalışma bakanlığı burada değil? Neden bakanlık ve iktidar sermayenin yanında yer alıyor da işçilerin yanında yer almıyor? Bakanlığın görevi işçinin yanında yer almak değil mi? Bunların hepsini soru önergeleri olarak soracağız. Yanınızda olmaya devam edeceğiz.”