İstanbul Tabip Odası: Hastaneler yerinde yenilensin

img
İSTANBUL - İstanbul Tabip Odası, depreme dayanıksız olduğu tespit edilen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin yerinde yenilenmesini talep etti.  
 
Depreme dayanıksız olduğu belirlenen İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin, Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'ne taşınmasına karar verildi. Kararın ardından İstanbul Tabip Odası, "Hastaneler yerinde yenilensin" talebiyle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi dekanlık binası önünde açıklama gerçekleştirdi. 
 
Açıklamada konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan, "Bir hastane taşınması son derece riskli ve tehlikeli bir şeydir. Çünkü insanlar yıllardır buraya bağlı durumdalar, buradan sağlık alıyorlar. Şimdi taşınmak istiyor. Ama biliyoruz ki burada yeteri kadar alan var taşınmadan yapılanmak üzerine. Öte yandan biliyoruz ki bir hastaneyi taşımak oranın bütün kültürünü, halkını taşımaktır. Böyle bir şey mümkün değil. Önerilerimiz son derece yerinde ve açık. Taşınmak istemeyişimizin son derece haklı gerekçeleri var. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin gideceği hastanelerin yaşayacağı sıkıntılar bunlardan birisidir" dedi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin ve İstanbul'da şehir içinde yer alan bütün hastanelerin yerinde yapılanması için gereken niyetin gösterilmesini isteyen Erdoğan, şöyle devam etti: "Çünkü burada en önemli şey niyettir. İstanbul Tabip Odası olarak bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağımızı halkıyla, sağlık çalışanıyla, esnafıyla, öğrencisiyle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi başta olmak üzere hastanelerin taşınmaması için elimizden gelen her türlü desteği yapacağımıza burada hepinizin önünde söz veriyorum.”
 
ZEMİN VE YAPI ETÜTLERİ YENİLENMELİ
 
Talep ve önerilerini sıralayan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Esin Tuncay ise, "Bizler İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu ve İstanbul Olası Deprem ve Koordinasyon Komisyonu olarak aşağıdaki talep ve önerilerimizin karşılanmasının soruna önemli ve akılcı katkıları olacağını düşünmekteyiz. Talebimiz, 2019 Deprem Envanterinin açıklanması, güvenilir, bağımsız sivil toplum kuruluşları tarafından ilgili binaların zemin ve yapı etütlerinin yenilenmesi ve kamuoyuna açıklanmasıdır. Hastanelerin yerinde dönüşümü ile kurumların hafıza ve hatıralarına sahip çıkılması, hastane personelinin bu süreçte doğacak maddi kaybının karşılanması, her hastanenin kendi yapısı ve iç dinamiklerine yönelik çözüm önerilerinin üretilmesi ve alınacak kararlarda il sağlık müdürlüğü, tabip odası ve ilgili hastane temsilcileri ile yöneticilerinden oluşturulacak ortak bir koordinasyon kurulunun söz sahibi olmasıdır" diye belirtti.