Gazeteciler kıdem tazminatı gerekçesiyle işten çıkarılacak

img
İZMİR - Dokuz Eylül Gazetesi, kıdem tazminatı vermemek için gazetecileri işten çıkarma kararı aldı. TGS, "sessiz kalmayacağız" açıklaması yaptı. 
 
İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Yönetim Kurulu 20 Mayıs'ta aldığı karar ile cemiyetin işrakileri arasında olan Dokuz Eylül Gazetesi'nde 5 yılın üzerinde çalışanlarını işten çıkarması kararı aldı. Karara gazetenin ekonomik durumu ve ağır kıdem tazminatı yükü gerekçe gösterildi. 
 
Dokuz Eylül Gazetesi’nin, iş arama sürecinde veya zor durumda olan gazetecilere kısa süreli iş imkanı yaratmak ve genç gazetecilerin tecrübe edinmesi olduğu belirtilen kararda, "İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak gelinen bu noktada 9 Eylül'ün medya grubunun bu kuruluş ilkeleri dikkate alınarak ve ekonomik olarak da geleceğini sıkıntıya sokan hususlar tespit edilmiştir. Tespit edilen sorunların giderilmesi için hakkaniyet doğrultusunda ilkesel kararlar alınması zorunlu olmuştur. Bu ilkesel kararlar, kıdem tazminatları yükü eritilmelidir. 9 Eylül'de 12 yıllık yayın hayatı boyunca oluşan uzun çalışma sürelerinden dolayı ödenmesi ağır, yayın organının geleceğini tehlikeye atacak ölçekte kıdem tazminatı bedelleri oluşmuştur. Finans yükü arttırılmadan dönüşüm sağlanmalıdır" ifadeleri yer aldı.
 
Bu nedenle kıdem tazminatı yüksek olan gazetecilerle yolların ayrılması gerektiği kaydedilen kararda, "5 yıl ve üzerinde 9 Eylül Medya Grubu'nda çalışmakta olan arkadaşlarımızla yine finansal koşullar gözetilerek ve üst düzey yetkililerin görüşleri doğrultusunda dönüşüm sağlanması önemlidir. Ayrıca sorumluluk alan üst yöneticiler hariç tutulmak üzere, emekli arkadaşlara da istihdam fırsatı yaratılması amacıyla 10 aylık süreçler dahilinde dönüşümlü olarak çalışma fırsatları sunulmalıdır. Üye giriş çıkış süreleri, yıllık ve idari izinler ve diğer gazete çalışmaları konusunda gazetenin üst yöneticileri yetkili olacaktır" denildi.  
 
TGS'DEN AÇIKLAMA
 
Konuya dair Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şubesi yazılı bir açıklama yayımladı. İşten çıkarılması planlananlar arasında 3 üyeleriyle birlikte TGS İzmir Şube Sekreteri Özde Koca’nın da bulunduğu belirtilerek, "Birikmiş kıdem tazminatı yükü gerekçe gösterilerek sendika üyelerimizin işten atılmakla tehdit edilmesi, hele ki bunun bir basın meslek örgütü tarafından yapılması asla kabul edilemez. Kıdem tazminatı bir yük değil, işçilerin kazandığı bir haktır. Bulunduğu her ortamda gazetecilerin haklarını korumakla övünen, İzmir’de uzun yıllardan sonra sendika ile toplu iş sözleşmesi imzalamakla övünen İGC yönetimi, bina içerisine astığı yazılar ile tazminat hakkının gasp edileceğini, gazetecileri mevsimlik işçi gibi gördüğünü itiraf etmiştir" denildi.
 
'SESSİZ KALMAYACAĞIZ'
 
İGC yönetimiyle geçen hafta görüşme yaptıklarını ve sendikanın işten çıkarmaya sessiz kalmayacağı ifade edilerek, şunlara yer verildi: "İGC yönetimi uyarılarımızı dikkate almayarak, bildiğini okumaya devam etmektedir. Dün işyeri duvarlarına asılan imzasız yazı ile üyelerimiz hedef alınmaktadır. Yazıda kıdem yükünden bahsedenler, yeni işe alacakları emekli ve ihtiyacı olan gazetecileri 10’ar aylık sözleşmeler ile çalıştırmayı hedeflemektedir. Bugünden söylemekte fayda gördüğümüz bir diğer konu da İGC yönetiminin 9 Eylül’ü sendikasızlaştırmayı amaçlıyor olmasıdır. Son bir yılda ayrılan veya işten atılan üyelerimizin yerine alınan gazetecilerin sendikaya üye olması engellenmiş, toplam 25 çalışanın bulunduğu kurumda sendikamızın üye sayısı 13’e inmiştir. İGC Başkanı ve yönetimini bu yanlış karardan vazgeçmeye, çalışma hakkına ve sendikal haklara saygı göstermeye çağırıyoruz."