Dış ticaret açığı yüzde 12,9 arttı

img

ANKARA - Dış ticaret açığı Nisan'da yüzde 12,9 artışla 9,9 milyar dolara çıktı.

 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle Genel Ticaret Sistemi kapsamında oluşturulan Nisan ayına ilişkin dış ticaret istatistikleri açıklandı. Nisan ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,9 artarak 8 milyar 739 milyon dolardan, 9 milyar 863 milyon dolara yükseldi. Verilere göre; ihracat 2024 yılı Nisan ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 artarak 19 milyar 254 milyon dolar, ithalat yüzde 4,0 artarak 29 milyar 117 milyon dolar olarak gerçekleşti.
 
Verilere göre yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı sadece yüzde 3,6 oldu. Nisan ayında ISIC Rev.4'e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı ise yüzde 94,6. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 3,6. 
 
ARA MALIN TOPLAM İTHALATTAKİ PAYI YÜZDE 70 
 
Yine Nisan ayında ara mallarının toplam ithalattaki payı yüzde 69,5 oldu. Geniş ekonomik gruplar sınıflamasına göre ithalatta, 2024 Nisan ayında ara mallarının payı yüzde 69,5, sermaye mallarının payı yüzde 13,8 ve tüketim mallarının payı yüzde 16,7 oldu. İthalatta, 2024 Ocak-Nisan döneminde ara mallarının payı yüzde 70,3, sermaye mallarının payı yüzde 14,5 ve tüketim mallarının payı yüzde 15,1 oldu.
 
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sanal  medya hesabı X' te konuya dair yaptığı paylaşımda, "Takvim etkileriyle nisanda yıllık dış ticaret açığı geçici olarak arttı. Bu durum cari açığa da yansıyacak" dedi. "Mayısta yıllık dış ticaret açığı ve cari açıkta tekrar düşüş bekliyoruz" ifadelerini kullanan Şimşek şunları kaydetti: "Geçici etkiler kaynaklı yılın kalanında sınırlı dalgalanmalar olsa da ikinci çeyrek itibarıyla cari açığın milli gelire oranının yaklaşık yüzde 2,5 gerçekleşmesini öngörüyoruz. Yılsonunda cari açık belirgin şekilde Orta Vadeli Program hedefinden düşük gerçekleşecek."