Tez-Koop-İş: Enflasyonun asıl sorumlusu iktidardır

img
ANKARA – Asgari ücrete zam yapılmamasına tepki gösteren Tez-Koop-İş Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu, enflasyonun asıl sorumlusunun patronlar ve iktidar olduğunu söyledi. 
 
Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Tez-Koop-İş ) Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu, asgari ücrete ara zam yapılmamasına dair sendikanın genel merkezinde açıklama yaptı. İktidarın yıl sonu enflasyon öngörüsünün yüzde 38 olduğunu, bunun gerçekçi bir rakam olmadığını söyleyen Özdemiroğlu, Dünya Bankası gibi birçok kuruluşun öngörüsünün bu rakamdan çok üstünde olduğunu hatırlattı. Özdemiroğlu, iktidarın kendisinin bile inanmadığı bir yıl sonu enflasyon hedefi ile emekçileri oyaladığını belirtti. 
 
'ASIL NEDEN YÜKSEK KÂR VE DÖVİZ KURU'
 
Enflasyonun asıl nedeninin yüksek döviz kuru ve yüksek kârlar olduğunu dile getiren Özdemiroğlu, tekel konumundaki şirketlerin fiyatları istedikleri gibi belirlediğine dikkati çekti. İş dünyası temsilcileri ile hükümet yetkililerinin sık sık yaptıkları "Asgari ücret artırıldığında enflasyon artar" açıklamalarında tepki gösteren Özdemir, enflasyonun asıl sorumlusunun patronlar ve siyasal iktidar olduğunu söyledi. 
 
Mevcut ekonomik modelin ücret sürümlü değil kâr sürümlü olduğunun altını çizen Özdemiroğlu, asgari ücretlilerin milli gelirdeki payının yüzde 29 olduğunu belirtti. Özdemiroğlu, "Bu kadar küçük bir payın enflasyona neden olması mümkün değildir" dedi.