'Vergide adalet' eylemi 20'nci haftasında

img
HABER MERKEZİ - Şirnex ve Adana'da sağlık emekçileri, "Vergide adalet" talebiyle bir kez daha bir araya geldi. 
 
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) başlattığı "Vergide adalet istiyoruz" eylemi, 20 haftasını geride bıraktı. Kamu emekçileri, 20'nci haftada da bazı kentlerde açıklama yaptı. 
 
ADANA 
 
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şubesi ile Adana Tabip Odası (ATO) Toroslar 2 No'lu Aile Sağlık Merkezi önünde bir araya geldi. Eylemde açıklama yapan ATO Başkanı Özden Polatöz, yüksek vergi kesintilerinin son bulmasını istedi. 
 
Polatöz, iktidara şu soruları yöneltti: "Bizlerden ek vergi kesintileri yaptığınız oranlarda vergi aldığınız şirket var mı? Vergi kaçıranları hepimizden daha iyi biliyor ve tanıyorsunuz. Kazancına göre düşük ve ya hiç vergi vermeyenleri kollamaya devam edecek misiniz? Vergisini sildiğiniz, yüksek vergi muafiyetleri sağlayarak kamudan beslediğiniz şirketlere desteğinizi kesecek misiniz? Halkımızdan alınan adil olmayan ekonomik ve sosyal eşitsizliğe kaynaklık eden yüzde 66 oranındaki dolaylı vergileri azaltmayı düşünüyor musunuz?  Sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını vermeyi, haksız ve adaletsiz vergi kesintilerinden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?"
 
Soruların ardından konuşmasını sürdüren Polatöz, "Yılın ilk ayından itibaren düşük düzeyde tutulan vergi dilimlerine girdiğimiz gerekçesiyle ücretlerimizden yüksek vergi kesintileri yapılıyor. Kesinti oranları yılsonuna doğru yüzde 35 civarına çıkıyor. Bu adaletsiz ve eşitsiz vergi yükünü sırtımızdan alınmasını, her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla yüzde 15 vergi kesinti oranlarını hayata geçirilmesini istiyoruz. Halkı derin yoksulluğa iten, kredi derecelendirme kuruluşunun notuna sevinen bakan istemiyoruz. Sağlık çalışanları ve diğer tüm ücretli kesimden alınan yüksek vergilerden vazgeçilmesi için sağlık birimleri önlerinde yirmi haftadır yaptığımız basın açıklamalarına bir cevap vermeyen bakan istemiyoruz. Aile hekimliği çalışanları ve diğer tüm sağlık çalışanları olarak yirmi haftadır sürdürdüğümüz 'Vergide adalet istiyoruz' eylemlerimizi her Çarşamba taleplerimiz yerine gelene kadar sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı. 
 
ŞIRNEX
 
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şirnex Şubesi ile Şirnex Tabip Odası, aile hekimleri ve sağlık çalışanları KESK önünde açıklama yaptı. "Vergi dilimi yüzde 15 olana kadar mücadelemiz sürecek" pankartı taşıyan kamu çalışanları, vergide adalet taleplerini dile getirdikleri dövizler taşıdı. 
 
Burada açıklama yapan Tabip Odası Şirnex Şube Başkanı Serdar Küni, 20 haftadır vergide adalet taleplerini yenilediklerini hatırlatarak, talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi. Kuni, "Bizler hekimiz sağlık çalışanıyız, her gün sağlığını korumak, hastalıklarını iyileştirmeye çalıştığımız hastalarımızın yaşadığı derin yoksulluk, kötü yaşam koşulları, yetersiz ve uygunsuz konutlarda yaşamak zorunda kalmaları, yetersiz dengesiz beslenmelerine tanığız. Hastalarımızın bu derin yoksulluğa bağlı sağlıksızlıklarına şahitlik ediyoruz ve tüm bu duruma itiraz ediyoruz. Halkımızın sağlığını koruma ve sürdürme çabalarımız için 'Vergide ve gelirde adalet istiyoruz' taleplerimiz hem sağlık çalışanları hem de tüm emeğiyle geçinen halkımız için istiyoruz, bunun için mücadele ediyoruz, edeceğiz" diye konuştu.