İzmir'de belediye memurları iş bıraktı

img
İZMİR – İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine memurlar iş bıraktı. 
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) ile Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine devam eden eylemler kapsamında memurlar, bir günlüğüne işi bıraktı. Mesai saatinin başında Kültür Park'taki belediye ek binası önünde toplanan işçiler buradan CHP İzmir İl Başkanlığı önüne yürüdü. "Toplu sözleşme kazanımlarının gasp edilmesine izin vermeyeceğiz" pankartı taşınan yürüyüş boyunca, sık sık "Hak, hukuk, adalet" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı. 
 
CHP İzmir İl Başkanlığı binası önünde işçilere seslenen Tüm Bel-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Cevdet Keleş, her gün sokaklarda, televizyonlarda 'Geçinemiyoruz, enflasyon, işsizlik var' diyen CHP'nin kendilerine 2 yıl için sıfır zam dayattığını aktardı. Bunu kabul etmeyeceklerini belirten Keleş, "Tüm baskılara rağmen emekçiler kazanılmış haklarından vazgeçmeyeceğini her gün yaptıkları eylemlerle göstermiştir. Sayın Tugay, emekçilerin kararlı tutumu karşısında İzBB Meclisi'nin kendisine toplu sözleşme yetkisi vermesine rağmen, Temmuz ayında yapılan Belediye Meclis Toplantısı'na yasal sınırın üstünde toplu sözleşme yapmak için yetki istedi. Belediye Meclisi'nde grubu bulunan tüm partilerin oy birliği ile kendisine yetki verilmiş, ancak İzBB Meclisinin verdiği yetkiyi yeterli görmemiş olacak, bir de CHP Genel Merkezinden yetki alma ihtiyacı duymuştur. Fakat CHP Genel Merkezi, '21 ay boyunca hiç artış olmadan sözleşme yapacaksın' eğer kabul etmezlerse, AKP iktidarının gerici, yasakçı ve hukuksuz yasalarını uygulayarak, yasal sınırdan ödeme yapmasını önererek 6200 belediye memurunu açlıkla yoksullukla tehdit etmiştir" ifadelerini kullandı.
 
'HER YER MÜCADELE MERKEZİ OLACAK' 
 
Cemil Tugay ile CHP genel merkezinin emekçilerin kazanılmış haklarını gasp etmek için paslaştıklarını ifade eden Keleş, "İktidara yürüdüğünü iddia eden bir partinin, yaklaşık 2 yıl boyunca hiç artış yapılmadan toplu sözleşme dayatmasında bulunması, yaptıklarım yapacaklarımın teminatıdır sözünü hatırlatıyor. Bizde, iktidara giden yolun yerel yönetimlerden geçtiğini kendilerine hatırlatmak isteriz. Belediye emekçileri hiçbir baskıya boyun eğmemiştir, emekçilerin haklarına yapılan saldırı kimden gelirse gelsin mücadele etmiştir. Buradan CHP Genel Merkezini emekçileri, sendikaları, toplu sözleşme masasını yok sayan bu kararından vazgeçmeye çağırıyoruz. Özgür toplu sözleşme masasının kurulması ve demokratik ortamın yaratılması için kendilerini göreve davet ediyoruz. Belediye emekçileri mücadele ederek, bedeller ödeyerek kazandığı haklarının gasp edilmesine asla müsaade etmeyecektir. Gasp edilen haklarımız iade edilene ve özgür toplu sözleşme masası kurulana kadar, İzmir ve Ankara’nın her yeri mücadelemizin merkezi olacaktır" diye konuştu. 
 
BELEDİYE BİNASINA YÜRÜNDÜ
 
Memurlar burada yapılan açıklamanın ardından İzBB Başkanı Cemil Tugay'ın makamının bulunduğu Egemenlik Evi'ne yürüdü. Memurlar burada sloganlarla bekleyişe geçti.