Aile hekimleri: Yönetmeliği kabul etmiyoruz

RIHA - Riha'da örgütlü 14 sağlık örgütü ortak basın açıklaması yaparak, aile hekimleriyle ilgili yeni yapılan yönetmenliği kabul etmediklerini belirterek, iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu. 
 
Riha'da örgütlü 14 sağlık örgütü, Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği'ne karşı 2-6 Aralık tarihlerinde yapacakları iş bırakma eylemine dair basın açıklaması yaptı. Urfa İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılan açıklamaya çok sayıda sağlık emekçisi katıldı. "Eziyet yönetmenliğini kabul etmiyoruz. Meslek onurumuz için iş bırakıyoruz" yazılı pankart açtı. 
 
Açıklamada konuşan Riha Aile Hekimleri Derneği (ŞUAHED) Hacı Yusuf Eryazgın aile hekimlerinin yaşadığı sorunlara dikkati çekerek, yeni yönetmenliğin iş güvencesini tamamen ortadan kaldırdığını kaydetti. Sağlık emekçilerinin kazançlarının yeni yönetmenlik ile azalacağının altını çizen Eryazgın, " Dünyanın hiçbir ülkesinde hekimin reçetesine müdahale edilemez. Aile sağlığı merkezine gelmeyen kişileri de getirmemizi istiyorlar. Şimdi geldiğimiz noktada bu kişiler hekimlere puan verecek! Bu nasıl bir anlayıştır? Artık akıl ve bilim tamamen gözden çıkarılmış mıdır? Neden sürekli hastayla hekimi ya da hemşireyi karşı karşıya getiriyorsunuz" diye sordu. 
 
'YÖNETMENLİĞİ GERİ ÇEKİN' 
 
Sağlık emekçilerinin istifaya zorlandığına dikkati çeken Eryazgın, "Bu yönetmeliği geri çeksinler, Maliye Bakanlığı’nın kasasından da bu iddia ettikleri artış çıkmamış olsun. Sağlık Bakanlığı’ndan da beklentimiz. Artık sorunlarımızı görün ve çözüm üretin. Zaten bizim çözüm için önerilerimiz var. Bari onları uygulayın" şeklinde konuştu. Eryazgın 2, 3, 4, 5 ve 6 Aralık tarihinde 5 günlük iş bırakma eylemi yapılacağını belirti. Açıklama "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz" ve "Bakan istifa" sloganı ile son buldu. 
 
'ÖRGÜTLENME ŞART'
 
Ardından konuşan SES Riha Şube Eşbaşkanı Figen Saat, sağlık sektörünün ticaretleştirildiğini belirterek "Eziyet yönetmenliğinin geri alınması ile için örgütlenmemiz şart" dedi. Riha Tabip Odası Sekreteri Kemal Yüksekyayla da örgütlenmenin önemine dikkat çekerek, sağlık çalışanlarının maruz bırakıldığı hak ihlallerinin anlattı. Diğer sağlık kuruluşu temsilcileride söz alarak, yönetmenliği kabul etmeyeceklerini belirtti. 
 
DESTEK VEREN KURULUŞLAR
 
Açıklamaya destek veren sağlık kuruluşları şu şekilde: Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hekim Birliği), Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HekimSen), Hürriyet Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hürriyet Sağlık Sen), Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği (Sa-Ha Der), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (Tabip-Sen), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD).