Kömürcüler çarşısı:14 esnaftan 8'i kepenk kapattı

WAN - Sert kışları nedeniyle daha önceleri odun ve kömürün rağbet gördüğü Wan'da, kömür ve odun pazarında 14 esnaftan, 8'i kepenk kapattı. 

Sert kışları nedeniyle bir dönemler, odun ve kömürün yoğun rağbet gördüğü Wan'ın kömür ve oduncular pazarı esnafı, birer birer kepenklerini indirmeye başladı. Kentte doğal gazın yaygınlaşması, ekonomik kriz, kömür ve odundaki fiyat artışı, Bostaniçi Kömürcüler ve Oduncular Kooperatifi'ndeki hareketliliğin durma noktasına getirdi. Duran hareketlilik esnafı da kepenk kapatmak zorunda bıraktı. Pazardaki 14 esnaftan 8'i kepenk indirdi. 
 
Bostaniçi Kömürcüler ve Oduncular Kooperatifi Yöneticisi Selahattin Geçer, odun ve kömür fiyatlarındaki artışın satışları olumsuz etkilediğini belirterek, "Bu sitede 14 esnaftan sadece 6 esnaf kaldık, geri kalan dükkanlarını kapatmak zorunda kaldı. Doğalgazın etkili olması, bunun yanında kömür ve odun fiyatlarındaki artış bunun başlıca nedenidir. Vatandaş alacak durumda değil; hal böyle olunca da esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı" dedi.
 
TON FİYATI 14 BİN TL'YE DAYANDI
 
Kömürün tonunun 14 bin TL'ye kadar çıktığını ifade eden Geçer, "Şehirlerde doğalgaz yaygın, geriye kırsal mahalleler kalıyor. Köylüler 14 bin TL'ye nasıl kömür alsın? Birinci kalite kömür fiyatı 14 bin, ikinci kalite kömür fiyatı 12 bin ve son olarak da üçüncü kalite yani Şırnak kömürü dediğimiz kömürün de ton fiyatı 6 bin TL. Hal böyle olunca da kimse alamıyor, kimse alamayınca esnaf kepenk kapatıyor. Birkaç yıla kadar geriye kalan bu küçük esnaf grubu da kepenk kapatmak zorunda kalacak" diye konuştu. 
 
'DEVLETİN DAĞITTIĞI YARDIM KÖMÜRÜ KALİTESİZ'
 
Devletin vatandaşa dağıttığı kömürün kalitesiz olduğunu ifade eden Geçer, "Vatandaşların kapılarında geçen yıllardan kalma yardım kömürü var; ama vatandaş yakamıyor çünkü çoğu taş. Vatandaş bu konuda da mağdur. Vatandaş devletin dağıttı kömürden sonra gelip bizden yarım ton kömür alarak devletin dağıttığı yardım kömürüne karıştırarak yakabiliyor. Yetkililer buna da bir çare bulmalı" ifadelerini kullandı.