'İş ve Aş Buluşmaları’ Antalya'da sona erdi

img

ANTALYA - HDP'nin Antalya'daki "İş ve Aş Buluşmaları" gerçekleştirilen ziyaretler ardından sona erdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomi Komisyonu tarafından başlatılan “İş ve Aş Buluşmaları” kapsamında Antalya'da 3 gün süren etkinlikler sona erdi. Etkinliklerin son gününde heyet, Antalya'nın Finike ilçesindeki sera üreticileri, Antalya Doğu Güneydoğu İş İnsanları Derneği (ADGİAD), Kent İzleme Platformu, Antalya Barosu ile bir araya gelip sorunlarını dinledi.

‘ZARARINA ÇALIŞIYORUZ’

İlk önce Finike ilçesinde bulunan domates ve salatalık üreticileriyle bir araya gelen heyet çiftçilerin sorunlarını dinledi. Ziyarette karanfil üreticileri, "Son beş yıldır hep zararına çalışıyoruz. Gübre, ilaç, elektrik ve yakıt giderleri yüzde 100 fazla arttı. Bir taban fiyat yok satışlarımızda, şirketler istediği fiyata alıyor ürünümüzü buda bizi zora sokuyor" diyerek, durumlarını özetledi.

'HDP'YE YAPILAN SALDIRILAR DEMOKRASİMİZE SALDIRIDIR'

Daha sonra Antalya Barosu’nu ziyaret eden heyet, ülkede yaşanan anti demokratik uygulamalara dikkati çekti. "Hukuk her dönem iktidarın aparatı olmuştur" diyen Antalya Baro Başkanı Polat Balkan, en önemli şeyin iktidara karşı birlikte hareket etmek olduğunu vurgulayarak, HDP'ye dönük saldırılar demokrasimize yapılan bir saldırıdır. Antalya'da yoğun bir çalışma ile demokrasi güçleri önemli roller üstlenebilir. Toplumdaki kırılmaları iyi okuyup bu doğrultuda pozisyon alarak başarı sağlanabilir. Antalya'da halk arasında ne yazık ki şu düşünce  var; eğer saray isterse Antalya Büyükşehir belediye başkanı anında AKP'de siyasete devam eder. Bu anlamda insanlar çok rahatsız. Esasında Antalya'yı yöneten ve istediği her şeyi yaptırabilen Fettah Tamince'dir. CHP'nin kazandığı belediyeler arasında en sarsıntılı yer Antalya. Belediyenin kurumlarına göz göre göre faşist, AKP zihniyetli insanlar alındı” ifadelerini kullandı.

'TARIM ARAZİLERİ RANTA PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR'

Baro ziyaretinden sonra Kent İzleme Platformu’yla bir araya gelen heyet, platformun sorunlarını dinledi. HDP’nin ülkede yaşanan ekolojik sorunlara karşı en duyarlı parti olduğunu ifade eden platform üyesi Tuncay Neyişçi, Antalya'nın çevre sorunları içerisinde arkeolojik sorunlarının çok fazla olduğu dile getirerek, "Antalya, maden ocakları doğa tahribatı açısından çok yıkıcı bir durumda. Deniz ve ormanın iç içe olduğu bir yerde linyit kömürünün çıkarılacak olması akıl alır gibi değil. Bunun arkasında da iktidarın olduğunu da biliyoruz. Sütçüler bölgesinde taş ocakları doğayı mahvetmiş durumda. Tarım alanlarımız, taş-mermer ocaklarına peşkeş çekilmektedir. Sermayedarların çoğu da AKP'ye yakın isimler. Antalya'da birçok sahil oteller için ranta açılmış durumda" dedi.

‘FİYAT ARTIŞLARI İŞLERİMİZİ ZORA SOKTU’

Heyet son olarak Antalya Doğu Güneydoğu İş İnsanları Derneği (ADGİAD) ziyareti  etti. Müteahhitler adına konuşan dernek üyesi, inşaat sektöründe sıkıntılar olduğunu vurguladı. Malzemelerin kontrolsüz biçimde zamlandığını belirten dernek üyesi şunları söyledi: "Piyasada malzeme yok. Geçen sene Temmuz’da 160 lira olan hazır beton bu yıl 280 lira oldu. İnşaat sektöründe kullandığımız malzeme yelpazesi çok geniş. Tüm malzemelerin fiyatlarındaki artış işlerimizi zora soktu. Girdiye yansıyan zamları biz müteahhitler olarak yaptığımız dairelerin fiyatına yansıtamıyoruz."

Pastane ve fırıncılar adına konuşan başka bir üye ise buğdaya, mayaya yüzde 100'e yakın zam geldiğini ama ekmeğe zam yapmak için bakanlıktan izin almak zorunda kaldıklarını söyledi. Tüm girdilere yüzde yüz zam gelmesine rağmen ekmeği eski fiyat üzerinden satmak zorunda olduklarını dile getiren dernek üyesi, çoğu esnafın personelini çalıştırdığı halde devletten ücretsiz izin ödeneği aldığını ve denetimin yapılmadığını ifade etti.

Heyet, bu ziyaretler sonrası kentteki çalışmalarını sonlandırdı.