‘Yeni Yüksekova’ çalışması bitmiyor

img
HAKKARİ - Yüksekova Belediye Eşbaşkanı İrfan Sarı, yerine atanan kayyımların "Yeni Yüksekova" adı altında propagandasını yaptığı çalışmalardan kaynaklı sokakların yapboza döndüğüne işaret ederek, durumu "kayyım terörü" olarak nitelendirdi. 
 
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde belediyeye atanan kayyımlar tarafından "Yeni Yüksekova" adı altında başlatılan yol çalışmalarından kaynaklı kentin tüm sokakları yapboz tahtasına döndü. 2019 yıllında Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki belediyeye kayyım atanması sonrası, 16 Kasım 2019'da kentin en işlek caddesi olan Cengiz Topel'de yol ve kaldırım çalışması başlatıldı. Söz konusu çalışmalardan sonra 25 Ağustos 2020'de bir kez daha benzer bir çalışma yapıldı. "Yüksekova belediye hizmetleriyle şehir kimliğine kavuştu" propagandası adı altında sürdürülen çalışmalar bununla da sonlanmadı. Kayyım yönetimindeki belediye, son olarak 15 Ağustos 2021'de caddeyi komple kazarak, ağaçları da kökünden söktü. Milyonlarca TL'ye mal olan ve bitmek bilmeyen çalışmalar hem kent sakinlerini hem de cadde üzerindeki esnafı canından bezdirdi. 
 
Görevden alınarak yerine kayyım atanan HDP’li Yüksekova Belediyesi Eşbaşkanı İrfan Sarı, 2016 yılından bu yanda belediyeyi borç batağına sürükleyen kayyımların icraatlarını değerlendirdi. 
 
KAYYIMIN REFÜJ ÇALIŞMASI
 
Kayyım atamanın "illegal ve yasalara uymayan bir yöntem" olduğunu söyleyen Sarı, “Kayyımlar, AKP-MHP iktidarının ömrünü uzatmak için Kürt iradesine vurduğu bir saldırıdır" dedi. Kayyımların betonla kentin hafızasını yok etmek istediğine dikkati çeken Sarı, "Kentin iklimsel koşulları ve tabiat yapısı gereğince yaz mevsiminde inşaat çalışmaları yapılması gerekiyor. Ancak bu çalışmalar, sırf kentlilere eziyet için bitirilmeden bırakılıyor. Kent merkezinde güya refüj yenilemesi yapıldı. Ama 40 yaşındaki akasya ağaçları yerinden söküldü. Yerlerine ise yaklaşık daha dar bir orta refüjde 169 bin TL maliyetinde yeni çam ağaçları dikildi. Borç yükü altına sokulmuş Yüksekova’yı ayrıca böyle cezalandırıyorlar" diye kaydetti.  
 
YANDAŞ VE OY HESABI 
 
Yüksekova deresi üzerinde bulunan köprünün de yol nedeniyle kayyım tarafından yıktırıldığını aktaran Sarı, “Bir önceki kayyım 680 milyon TL para harcayarak bir kanalizasyon ve atık su kanalı çalışması yaptı. Karayolları ise, aynı yerde yeni bir çalışma yaptı. Kent kayyımının eliyle ilçe adeta yapboza döndü. Kentin geleceğini ipotek altına alan bir anlayışla karşı karşıyayız. Kayyım tamamı karayollarına ait olan yolu yenilemeye çalışıyor ve belediyeyi borç altına sokuyor. Bunun tek nedeni yandaş grupları elde tutmak, sandığa giderken yandaşlara rüşvet vererek oy kullanmalarını sağlamaktır” diye konuştu. 
 
‘KAYYIM TERÖRÜ' 
 
Kent sakinlerinin “kayyım terörüyle” karşı karşıya olduğunu kaydeden Sarı, "İklim koşullarına uymayan betonun dökülmesi, yaz mevsimin bitimine doğru çalışmaların yürütülmesi ve diğer yanlış işlerin adını koymak gerekirse; Bu bir kayyım terörüdür" dedi. Sarı, belediye başkanlığının yanı sıra tüm birimlere de kayyım atandığına işaret ederek, "Bunun adı gaspın ötesinde terördür. Şimdi havuz medyası Yüksekova’nın çehresinin değiştiğine dair haberler yapıyor. Betonlaştırılmış, hafızası yok edilmiş, tarihinin üstü örtünmüş bir Yüksekova'dan söz ediyoruz. 'Yeni Yüksekova’da tozlu yollar var. Akciğerleri tozla dolmuş KOAH hastalarının olduğu bir şehir var. Su ve diğer tüm alanlarda da ilçe adeta perişan edildi. Bu mu yeni Yüksekova? Eğer yeni bir Yüksekova'dan kasıtları buysa evet en iyisini gerçekleştirdiler!" ifadelerini kullandı. 
 
‘HALK CEVABINI VERECEK’
 
Kent sakinlerinin kayyım icraatlarına tepkili olduğunu söyleyen Sarı, şöyle devam etti: “Esnaftan ve halktan tepki var. Fakat bu tepkinin boyutu düşüktür. Neden? Çünkü bir saldırı söz konusu ve bu saldırı sonucu bir korku imparatorluğu var. Halk ve esnafta da böyle bir kaygı var. Çünkü sesini çıkardığında yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceğini biliyor. Yine de esnaflarımız ve halkımız bunun en iyi cevabını sandıkta verecektir."