Kadın Akademisi üyesi Aras'a tahliye

img
DİYARBAKIR - Kadın Akademisi üyesi Figen Aras, hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşmasında tahliye edildi.
 
Diyarbakır'da kadın kurumlarına karşı yürütülen bir soruşturma nedeniyle 5 Nisan'da gözaltına alınan ve 8 Nisan'da tutuklanan Kadın Akademisi üyesi Figen Aras'ın "örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Aras, duruşmaya tutuklu bulunduğu Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katılırken, avukatı Ruşen Seydaoğlu duruşmada hazır bulundu.
 
Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti ve Rosa Kadın Derneği üyesi olmakla bilerek isteyerek "örgüt hiyerarşisine dahil olduğu" ve böylelikle "örgüt üyesi olmak" suçunu işlediği iddiasıyla yargılanan Aras, toplumsal cinsiyet eşitsizliği üzerine çalışmaları olduğunu, bu konuya ilişkin paneller düzenlediğini belirterek, “Rosa Kadın Derneği, TJA’ya üyeliğim yoktur. Irak’a 7 yıl önce de gezmeye ve iş kuran akrabamızı ziyarete gittim. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum” diyerek tahliyesini talep etti.
 
Gizli tanığın aleyhine verdiği ifadeleri de kabul etmeyen Aras, "örgüt propagandası"na dönüştüğü ileri sürülen Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kadın aday toplantısına katıldığını, bir seçmen olarak oy verdiği partinin adaylarını tanımasının hakkı olduğunu dile getirdi. 
 
'HUKUKİ DELİL OLARAK ELE ALINAMAZ'
 
Avukat Ruşen Seydaoğlu ise müvekkilinin savunmalarına katıldığını kaydederek, Rosa Kadın Derneği ve TJA'nın örgütle bağlantısının irtibatlanmasının hukuka aykırı olduğunu söyledi. Müvekkilinin siyasi parti faaliyetleri kapsamında kalan eylemlere katılmasının suçlama konusu yapılamayacağını ifade eden Seydaoğlu, "Bunların dosyada bulunması uluslar arası hukuka aykırıdır. Gizli tanık beyanları hukuki ifadeler değil istihbari bilgiler olarak görüyoruz. Bu sebeple suça dair hukuki delil olarak ele alınmaması gerekmektedir" dedi.
 
TUTUKLULUĞUN DEVAMI TALEBİ
 
Cumhuriyet Savcısı, Aras'ın üzerine atılı suçlamaların somut delil oluşturduğunu ve adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağını kaydederek, Aras'ın tutukluluk halinin devamı yönünde karar verilmesini talep etti.
 
TAHLİYE KARARI
 
Mahkeme heyeti, verdiği aranın ardından Aras'ın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, savunmasının alınmış olması ve büyük ölçüde toplanan delillerin olduğu göz önünde bulundurarak, Aras'ın adli kontrol tedbiriyle tahliyesine karar verdi.
 
Mahkeme, bir sonraki duruşmayı 26 Ocak 2022 tarihine erteledi.