Cezaevinde yaşamını yitiren Özcan'ın oğlu: Ölüm nedenini bilmiyoruz

img

İZMİR - Afyon Bolvadin Cezaevi'nde yaşamını yitiren Kenan Özcan'ın oğlu Yunus Özcan, babasının hangi hastalık veya neyden kaynaklı yaşamını yitirdiğiyle ilgili bilgi alamadıklarını söyledi. 

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Gülen cemaatine üye olmaktan 2016 yılında tutuklanan ve 20 Eylül’de Afyon Bolvadin C Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşamını yitiren 66 yaşındaki Kenan Özcan’ın oğlu babasının ölüm nedenini bilmediğini söyledi. 
 
5 YIL TUTUKLU KALDI
 
Yargılandığı davada 9 yıl ceza alan Özcan, Menemen ve Şakran T tipi en son Şubat 2021'de Afyon Bolvadin C Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Kalp ritim bozukluğu hastalığı olan Özcan, dilaltı haplarıyla yaşadığı belirtildi. Ailesinin tüm girişimlerine rağmen tahliye edilmedi. Yaklaşık 5 yıl tutuklu kalan Özcan, 20 Eylül'de yaşamını yitirdi. Ailesine haber verilmeden hastaneye kaldırılan Özcan’ın hangi nedenle öldüğü ise bilinmiyor.
 
‘BİZ NEDEN OKUYAMADIK?'
 
Kenan Özcan’ın oğlu Yunus Özcan, babasının tutuklanma gerekçesi ve ölümün dair konuştu. Babasına dair suçlamalar hakkında hiç bir delil bulunmadığını, tamamen gizli tanık ifadeleri üzerinden tutuklandığını belirten Özcan, “Güya babam sınav soruları çalarak, insanları emniyet gibi birimlere yerleştirmiş. Bu hangi akla sığar. Babamın 5 çocuğu var. Hiç biri üniversite mezunu değil. Babamın emniyete insan yerleştirme gücü vardı da neden kendi çocuklarına bu imkanı tanımadı. Benim babam üniversite sorusu çalabiliyorduysa ben neden sanayide hamallık yapıyorum?" dedi. 
 
3 GÜN ÖNCE HASTANEYE KALDIRILDI
 
20 Eylül'de Eskişehir Şehir Hastanesi'nin kendilerini arayarak, "Babanızın durumu kötü. Her an her şey olabilir" dediğini aktaran Özcan, "Bunun üzerine kardeşlerimle birlikte İzmir'den yola çıktık. Ancak Henüz yoldayken tekrardan hastane bizi arayarak babamın öldüğü söyledi. Tam o esnada babamın koğuşunda yatan bir tanıdığımız bizi arayıp babamın rahatsızlandığını 3 gün önce koğuştan alındığı ve durumunun nasıl olduğunu sordu. Bunlar yaşanırken cezaevi yönetimi bize hiçbir bilgi vermedi. Babam ne zaman hastaneye götürülmüş, hastalığı neymiş hiçbirini bilmiyoruz. Babamın ölümünden tutulalım, hastaneye kaldırılmasın kadar birçok çelişki var. Buna dair kafamızdaki soruları giderecek hiç bir bilgi verilmedi" diye konuştu. 
 
AİLEDEN HABERSİZ OTOPSİ YAPILDI
 
Babasının ilk olarak Afyon'a, oradan da Eskişehir Şehir Hastanesi'ne sevk edildiğini belirten Özcan, "Doktorundan personeline kadar kimse bize bilgi vermedi. Sorduğumuz her soruya 'biz bu bilgiyi veremeyiz' yanıtını aldık. Babamın ölüm nedeniyle ilgili henüz bir bilgi almazken, cenazenin Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne kaldırıldığını öğrendik. Uzun uğraşlar sonucu cenazeyi Osmangazi tıp fakültesi morgundan otopsi yapılmış şekilde bulabildik" dedi. 
 
ÖLÜM NEDENİ ARAŞTIRILIYOR!
 
Babasının ölümüyle ilgili kendilerine sadece "Ölüm nedeni araştırılıyor" diye bir kağıt verildiğini sözlerine ekleyen Özcan, "Ölüm nedenin hala bir tanısı yok. Hastaneler babamın hangi hastalıktan kaynaklı öldüğüne dair bize bir açıklama yapmadı. Otopsi raporunun 8 aya kadar çıkacağı söylendi" ifadelerde bulundu. 
 
'ZULÜMDÜR'
 
"5 yıla yakındır hasret çekiyoruz. Bu ülkede zulüm nasıl bir had safhaya gelmişse 1-2 saatlik helallik bile bize çok gördüler. Bu durum vicdanı, adalet duygusunu büyük ölçüde yaralıyor" diye konuştu.