Süheyla Taş’ın duruşması ertelendi

img
ANKARA - Açlık grevine girdiği için hakkında dava açılan Süheyla Taş’ın ilk duruşması, “Akademik Kürtçe bilen tercüman olmadığı" gerekçesiyle ertelendi.
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit ve hak ihlallerine karşı cezaevlerinde 27 Kasım 2020 tarihinde başlatılan ve 12 Eylül'de sonlandırılan açlık grevi eylemine Sincan Cezaevi'nden katıldığı için hakkında “örgüt üyesi olma” iddiasıyla dava açılan Süheyla Taş’ın ilk duruşması Ankara 18’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, Taş, ailesi ve avukatı Hülya Yıldırım katıldı. Kürtçe savunma yapmak istediğini belirten Taş’a mahkeme başkanı Türkçe bildiği için Türkçe yapması gerektiğini belirtti. Avukat Yıldırım’ın itirazı üzerine Taş'ın Kürtçe tercüman talebi tutanaklara yansıdı. 
 
TERCÜMAN TERCÜME EDEMEDİ
 
Tercüman talebi üzerine verilen aranın ardından mahkeme heyeti tarafından getirilen tercümanın "Akademik Kürtçe bilmediği ve savunmayı tercüme edemediği" gerekçesiyle Taş’ın savunması alınmadı. Avukat Yıldırım, müvekkili hakkında olmadığı halde “tutuklama kararı olduğu"nun dosyaya eklendiğini, bunun maddi bir hata olduğunu ve düzeltilmesi gerektiğini belirtti. Yıldırım, “Mahkeme aksi bir kanaatte ise müvekkil başka bir suçtan tutuklu olduğu için kaçma şüphesi bulunmamaktadır. Mevcut dosyası değerlendirildiğinde karartabileceği bir delil mevcut değildir. Atılı suçun unsurları da oluşmadığı gözetilerek, müvekkilimin tahliyesine karar verilmesini talep ediyoruz” diye ekledi.
 
Ara kararını açıklayan mahkeme başkanı, Taş'ın bir sonraki celsede duruşma salonunda hazır bulunması, tercüman getirilmesi ve Yagıtay 3’üncü Ceza Dairesi'ne müzekkere yazılarak dosyanın akıbetinin sorulmasına karar verdi. 
 
Bir sonraki duruşma 2 Aralık’a erteledi.