Van sokakları: Öcalan'sız çözüm olmaz

img

VAN - CHP’nin Kürt sorununda söylemden öteye giderek adım atması gerektiğini belirten Vanlılar, çözüm için Meclis'in de Öcalan'ın da devrede olması gerektiğinin altını çizdi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Kürt sorununu HDP ile çözebiliriz” açıklamasıyla Kürt sorunu yeniden tartışılmaya başlandı. Tartışmanın odağına ise muhataplık yerleştirildi. Siyasetçilerin tartışmaya devam ettiği konuya ilişkin Van sokaklarında halka mikrofon uzattık. 
 
‘TEMKİNLİ YAKLAŞIYORUZ’
 
CHP’nin açıklamasına temkinli yaklaşan yurttaşlardan Reşat Şaki, CHP, AKP ve MHP’nin bugüne kadar seçim süreçlerinde kazanmak için Kürtler üzerinden projeler ortaya attıklarını söyledi. Kürtlerin tarih boyunca ezildiğini ve zulme uğradığını ifade eden Şaki, “Böyle kardeşlik mi olur? Bence şuan konuşulanların tamamı siyaset gereği edilen laflardır. Bir amaç da seçimi kazanmak için oy toplamak. Bugüne kadar hangi Kürt siyaset yapsa, meydana çıksa hapse attılar. Selahattin Demirtaş’ın milletvekillerinin, belediye eşbaşkanlarının suçu nedir? Bu onları doyurmuyor bir de üzerine kayyım atıyorlar. Bu ülkede yaşayan herkesin eşit olması gerekiyor. Lazlar, Kürtler, Aleviler, Türkler eşit haklara sahip olmalıdır. Ama bu sistemle zor görünüyor” dedi. 
 
AÇIKLAMA YETMEZ 
 
CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını olumlu karşıladığını ancak bunun yeterli olmadığını belirten  Abdurrahman Akşak, “CHP’nin sadece ‘çözeceğim’ sözü yeterli değil. Bu sorunu nasıl çözeceklerine dair açıklamalar ve Kürtlere ilişkin ne yapacaklarını açıklamaları gerekiyor. Bu sorun Meclis'te konuşulmalı ve orada çözüme kavuşturulmalıdır. Bu sorunun çözümü için Öcalan ile yapılacak görüşmeler ise çok farklıdır. Bu sorunun çözümü bir aşama geldiğinde zaten Öcalan da devreye girer” diye konuştu. 
 
'İRADEMİN ARKASINDAYIM'
 
CHP’nin açıklamalarında emin olamadığını kaydeden Osman Ağırtaş, “CHP, AKP’den bir tık daha iyi gibi görünüyor. İnsanlar bu sorunun nasıl çözüleceğini çok iyi biliyor. Ben sadece oyumun ve irademin sahibi olmaya devam edeceğim” ifadelerini kullandı.
 
‘ÖCALAN’SIZ ÇÖZÜLMEZ’ 
 
CHP’nin açıklamalarına güven duymadığını kaydeden Yaşar Metin, CHP'nin Türkiye'nin kuruluş sürecindeki yaklaşımına hatırlattı. CHP’nin bu kökten büyüyerek geldiğini söyleyen Metin, bu nedenle CHP'nin söylemlerine ilişkin güven yaratması gerektiğini ifade etti. Metin, şunları dile getirdi: “Şuan AKP ve MHP zaten Kürtlerin yok olmasını istiyor. CHP’ye yaklaşımımız ise atacakları adıma bağlı. Biz kimin ne dediğini değil, ne yapacağına bakarız. Kürtler, menfaati olmayan bir yola girmez. Bence Kılıçdaroğlu kendi menfaati için bu konuşmayı yaptı. Erdoğan da geçmiş dönemde ‘Ben Kürt sorununu çözeceğim’ dedi. Ama asla bu sorunu çözmek istemedi aksine çok ağır şeyler yaşattı. Biz, bu nedenle sorunun partimiz olan HDP ile Meclis'te çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Elbette sorun Meclis'te çözülür ama Öcalan’sız da bu çözülmez. Öcalan 40 yıldır bu sorunun çözümü için görev almış bir kişi. Bu nedenle onun da mutlaka bu süreçte olması gerekiyor. Meclis de Öcalan da bu süreçte olmalıdır. Ama şunu belirtmek gerekiyor ki Kürtler çok sağlam adım atmalı.” 
 
'KÜRTLER ÖTEKİLEŞTİRİLMESİN'
 
Çözüme dair halkların birlikteliğinin önemine vurgu yapan Mehmet Koç, “Öldürmeler, katliamlar ve tutuklamalar artık son bulsun. Ancak buna dair inancımız kalmadı. Her ne kadar Kürt sorunun çözümü noktasında açıklamalar olsa da buna dair inancımız kırıldı. Kürt sorunun çözümü Kürt ve Türk halklarının elindedir. Kürt halkı olarak; bu sorunun Meclis'te, barış içinde ve Kürtler ötekileştirilmeden çözülmelidir” dedi. 
 
MA / Dindar Karataş - Cemil Uğur