Çocuklarının cenazesini almak için mücadele ediyorlar

img
ŞIRNAK - Farklı tarihlerde çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren HPG’lilerin cenazelerini almak için mücadele eden aileler, cenazelerin kendilerine teslim edilerek bu işkenceye son verilmesini istedi. 
 
Bölgede farklı tarihlerde çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren HPG'lilerin cenazeleri, ailelerin birçok defa başvurusuna rağmen çeşitli bahanelerle verilmiyor. Çocuklarının yaşamını yitirmesine ilişkin haber aldıktan sonra Şırnak Devlet Hastanesi'ne giderek cenazeyi almak için başvuran ve DNA testi için kan örneği veren aileler, aylarca bekletiliyor. Ailelere gerekçe olarak ise "DNA sonuçları çıkmadı" deniliyor. 
 
"Çocuklarınız giderken neden bize haber vermediniz?" diyen savcılık ise bazı ailelerin başvurusunu dahi almıyor.  
 
 
DİYARBAKIR'A YÖNLENDİRDİ
 
2020 yılında Heftanîn'de çıkan çatışmada yaşamını yitiren YJA Star'lı Esma Ergün’ün annesi Xemê Ergün, kızının cenazesini talep eden annelerden sadece biri. Ölüm haberini aldığında Şırnak Devlet Hastanesi'ne giderek kan örneği veren anne Ergün, "Savcılık bu işlemden önce bana ‘Kızın PKK’ye katılmış neden bize haber vermedin?’ diye sordu. Ben de ona insanların her gün gözaltına alınıp işkencelerden geçirildiğini söyledim. Sonra da Diyarbakır’a gitmemi söyledi. Ama imkanım olmadığı için Diyarbakır’a gidemedim" dedi. 
 
‘KIZIMIN ÖRGÜLERİ HANGİ TAŞIN ALTINDA?’
 
Kızının cenazesine ulaşabilmek için her gün mücadele ettiğini belirten Ergün şunları söyledi: "Kızımın cenazesini sormadığım gün yok. Kızımın cenazesi nerede, örgüleri hangi taşın altında kalmıştır diye soruyorum. Bundan daha acı ne olabilir? Ama bu acıyı yaşayan tek ben değilim. Eğer imkanım olsaydı her yere gider kızımın cenazesini sorardım ama elimden bir şey gelmiyor. Sorduğum yerler de yardımcı olmuyor. Tek isteğim kızımın cenazesini bulmak.” 
 
Ağustos 2020'de Heftanîn'de çıkan bir çatışmada yaşamını yitiren HPG’li Vedat Bilik'in annesi Gurbet Bilik de 1 yıldır çocuğunun cenazesine ulaşabilmek için mücadele ediyor. 
Ölüm haberini aldığında taziye kurmadığını 1 ayın ardından Şırnak Devlet Hastanesi'ne giderek kan örneği verdiğini söyleyen Birlik, savcılığın "size haber vereceğiz" dediğini ancak geçen 1 yıla rağmen geri dönüş alamadıklarını ifade etti. 
 
‘GÖZLERİM YOLLARDA’ 
 
Yaşadığı sürece oğlumun cenazesini bekleyeceğini dile getiren Birlik, "Gözüm yollarda bir gün o cenaze gelecek diyorum. Vedat sadece benim oğlum değil bütün Kürtlerin evladıdır. Onu düşünmediğim tek bir gün yok. Gece gündüz yüreğimde. Hep cenazesini kartallar mı yedi, yılanlar mı yedi diyorum. Cenazesinin nerede olduğunu bilsem yaşadığı haberini almış kadar mutlu olacağım. Bir kış daha geldi ama cenazesi hale nerede bilmiyorum. Geçen gün Nuh Nebi mezarlığının önünden geçtim ve yüreğim yandı. Kendime, 'Vedatımın da mezarı burada olsaydı ziyaretine gidip içimi rahatlasaydım' dedim" ifadelerinde bulundu. 
 
6 AYDIR YANIT YOK
 
Nisan'da çıkan çatışmada yaşamını yitiren YJA Star'lı Bişeng Hezer'in cenazesine ilişkin de geçen süreye rağmen açıklama yapılmadı. Kızına işkence yapıldığını ve bunun görüntüsünün de sanal medya hesaplarından paylaşıldığını belirten anne Ayşe Hezer, konuya ilişkin savcılığa yaptıkları başvuruya "böyle bir cenaze yok" yanıtı aldıklarını söyledi. Kızının ölümü ardından defalarca kez polis tarafından evlerine baskın düzenlendiğini ifade eden anne Hezer, "Her defasında ‘Bişeng nerede' diye sordular" dedi.  
 
ÖLÜMDEN SONRA EV BASKINI
 
Anne Hezer, yaşadığı süreci şu sözlerle özetledi: “Kızımın cenazesine işkence yaptıklarına dair görüntüler sosyal medya hesaplarında paylaşıldı. Daha sonra yaşamını yitirdiğini televizyonda öğrendim. Olaydan bir hafta sonra savcılığa gittim. Kızımın cenazesine işkence ettikleri için cenazenin onların elinde olduğunu biliyordum. Ama 'bizde değil' dediler. Kan testi de verdim ama bir şey çıkmadı. Ölümle, kaybetmeyle hiçbir şey çözülmez. 6 aydır kızımın cenazesini bekliyorum. Kızımın şahadet haberini aldığım günden beri evimize baskın yapıyorlar. Bunun yanı sıra her gün telefonla arayıp beni rahatsız ediyorlar. Her ev baskınında kızımın nerede olduğunu soruyorlar. Öldüren onlar, nerede olduğunu soran onlar.” 
 
3 KEZ İRAN'DAN TÜRKİYE'YE GELDİ
 
2020 yılının Eylül ayında bölgede çıkan bir çatışmada İran nüfusuna kayıtlı HPG’li Kemal Selimi yaşamını yitirdi. Selimi’nin ailesi de bir yıldır oğlunun cenazesini bekliyor. Selimi’nin annesi Şehrer Selimi, cenazeyi almak için defalarca Türkiye'ye geldiklerini ancak tüm çabalarının sonuçsuz kaldığını söyledi. 
 
Anne Selimi, "İran'dan 3 defa Türkiye’ye geldim. Ama her seferinde farklı gerekçelerle oğlumun cenazesini vermediler. Geçenlerde savcılıktan bizi tekrar aradılar. İmkanım olmadığı için oğlumu Şırnak'a geldi. O kan verdi. Ama bu sefer de 'annesi gelsin' dediler. Ben de kalkıp tekrar geldim ama bir sonuç alamadık. Bu durumdan çok rahatsızım. Belki cenazesi kimsesizler mezarlığında defnedilmiştir. Cenazenin verilmemesi ne ahlakidir, ne vicdani ne de insanidir. Bu uygulamayı kınıyorum. Yıllar geçse de üzerinden oğlumun cenazesini elbet bir gün bulacağım ve doğup büyüdüğü topraklarda defnedeceğim” diye belirtti. 
 
MA / Zeynep Durgut