Diyarbakır ve Batman’da kayıpların akıbeti soruldu

img

DİYARBAKIR /BATMAN- Kayıp yakınları, İHD Diyarbakır ve Batman şube yöneticileri düzenledikleri haftalık eylemlerinde, gözaltında kaybedilen Mehmetcan Ayşin, Ali Işık, Dilek Serin, Düzali Serin, Elif Işık, Gülizar Serin, Hatun Işık, Hıdır Işık ve Yeter Işık’ın akıbetini sordu.  

 
Kayıp yakınları, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır ve Batman şubesi gözaltında kaybedilenlerin akıbetini sordu. Kayıp yakınları, Diyarbakır Bağlar ilçesinde Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eyleminin 659’uncu haftasında bir araya geldi.  Kayıpların fotoğrafların taşındığı bu haftaki eylemde Lice’nin Kılıçlı köyünde 5 Mayıs 1994 tarihinde düzenlenen askeri operasyonla gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınmayan Mehmetcan Ayşin’in hikayesine yer verildi.  Ayşin’in hikayesini İHD Şube Yöneticisi avukat Derya Yıldırım anlattı. 
 
Yıldırım, kaybedilen Ayşin’in hikayesini babasının aktarımları doğrultusunda aktardı. Kılıçlı köyüne düzenlenen operasyonun Bolu Tugayından gelen askerler tarafından düzenlendiğini ve operasyon sonrası köydeki tüm genç ve yaşlılar dahil tüm erkeklerin gözaltına alındığını hatırlatan avukat Yıldırım, gözaltına alınanların bir hafta arayla bırakılsa da Mehmetcan Ayşin’in alıkonulduğunu belirtti. 
 
GÖZALTI VE İŞKENCEYE TANIK
 
 
Bunun üzerine ailenin girişimlerde bulunduğunu dile getiren Yıldırım, yaşananları şöyle anlattı: “DGM’ye başvuruda bulunan ailenin, dilekçesi geri çevrilerek işleme konulmaz. Ardından OHAL Valiliğine başvuran aile, Asayiş Komutanlığı’na gönderilir. Lice Asayiş Komutanlığı aileye, söz konusu tarihte operasyon düzenlenmediğini ve adı geçen kişileri gözaltına almadıklarını bildirir. Mehmetcan Ayşin, gözaltına alındıktan sonra önce Lice Tugay komutanlığında 5 gün tutulur ve gözaltına alınanların tümü işkenceye maruz kalır. Mehmetcan Ayşin’in, gözaltında bulunduğu sırada, Bolu Tugay Komutanlığına bağlı birliklerin yerleştirildiği, Lice Yatılı bölge Okuluna götürüldüğüne, gözaltındaki diğer kişiler tanık olur. Aile pek çok ilgili kurum ve kuruluşlara müracaatta bulunur. Ancak bu girişimlerinden hiçbir sonuç alınamaz. Mehmetcan Ayşin’den, 05 Mayıs 1994 tarihinden itibaren hiçbir haber alınamaz.” 
 
Yapılan açıklamanın ardından oturma eylemine geçildi. Kayıp yakınları eylemlerine alkışlarla son verdi. 
 
Batman’da kayıp yakınları ve İHD yöneticileri, 496'ncı kez aynı taleple dernek binasında buluştu. Kayıp yakınlarının katıldığı ve kayıplara ait fotoğrafların taşındığı eylemde konuşan İHD yöneticisi Mehmet Zeki Tangüner,  23-24 Eylül 1994’de Dersim merkeze bağlı Gökçek köyü Mîrik mezrasında başlatılan operasyon sırasında askerler tarafından katledilen Ali Işık, Dilek Serin, Düzali Serin, Elif Işık, Gülizar Serin, Hatun Işık, Hıdır Işık ve Yeter Işık cinayetlerinin faillerinin aydınlatmasını talep etti.
 
KARAKOL: ONLARI BİZDE GÖRMEDİK!
 
23-24 Eylül 1994 tarihlerinde Dersim’de süreklileşen asker operasyonlar sonrası Mirik’e giriş ve çıkışların yasaklandığını dile getiren Tangüner, operasyonda sırasında Mîrik köyünde sadece Işık ve Serin ailelerinin kaldığını belirtti. Operasyonları düzenleyenlerin Tuğgeneral Yavuz Ertürk komutasındaki Bolu Dağ Komando Komutanlığı’na bağlı askerler olduğunun dile getiren Tangüner, mezrada bulunan yerleşim yerlerinin bombalandığını ve her iki aileden olan Hıdır Işık (63), Hatun Işık (31), Yeter Işık(22), Elif Işık (29), Düzali Serin (37), Gülizar Serin (34) ve üç yaşındaki Dilek Serin’in gözaltına alındığını dile getirdi. Tangüner yaşananları şöyle anlattı: “Bu kişilerden bir daha haber alınamadı. Onları soran köylülere Mirik’ten sorumlu olan Gökçek Jandarma Karakolu ‘onları biz de görmedik’ yanıtını verdi. Olay tarihinde asker olan ve olaydan bir-iki gün sonra Dersim’e dönen Işık ailesinin büyük oğlu Ali Işık, kendisine yapılan tüm uyarılara rağmen Mirik'e yakınlarını aramaya gitti. Ondan da haber alınamadı.  
 
İLERLEME SAĞLANMAYAINCA ARAŞTIRMA DURDU
 
Öldürülen ve kaybolanların yakınları tarafından TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na yapılan başvuru üzerine Olağanüstü Hal Bölge (OHAL) Valiliği tarafından komisyona gönderilen yazıda, 21-26 Eylül 1994 tarihleri arasında Mirik mezrası Kutu deresi bölgesinde düzenlenen operasyonda, 2 güvenlik görevlisinin ve 18 örgüt militanın öldüğü, operasyon sırasında Mirîk mezrasında kimsenin bulunmadığı, Işık ve Serin ailelerinin güvenlik güçleri ile muhatap olmadıkları, 35 kilometre genişliğindeki operasyon bölgesinde rastlanan 200 kadar başıboş koyunun sonradan sahiplerine iletilmek üzere Gökçek Jandarma Karakolu’na teslim edildiği yanıtı verildi. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu da incelemesini sonlandırdı. Dönemin Komisyon Başkanı Sabri Yavuz tarafından 27 Aralık 1994 günü Süleyman Işık'a gönderilen mektupta ‘kayıp kişiler hakkında herhangi bir bulgunun elde edilemediği... Kutuderesi operasyonunda ağır kayıplar veren örgütün bu iki hane efradını rehin aldıkları ya da ihbar ettikleri düşüncesiyle yanlarında götürdüklerinin değerlendirildiği’ bildirildi. Bu tarihten itibaren Mirik olayı, Savcılık, Jandarma ve Emniyetin dosyalarında ‘faili meçhul olay’ olarak kaldı; hiçbir ilerleme sağlanmadı ve araştırma durduruldu.”
 
Yaşanan katliamı anlatan Tangüner, kayıp yakınlarının yaktığı ağıtların ve kör karanlığa savurdukları çığlıkların üzerinden tam 496 hafta geçtiğini kaydederek “Bizler; insan hakları savunucuları ve kayıp yakınları olarak yıllardır suçluların açığa çıkarılması ve faillerin yargılanması umuduyla sesleniyor, gözaltında kaybetme ve yargısız infaz suçlarının cezasız bırakılmasına itiraz ediyoruz. Yıllardır iktidara, yasal makamlara bu suçların soruşturulması için yasal yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz.” dedi.
 
 ‘KAYIP VE İNFAZ DEVLET POLİTİKASIDIR'
 
Kayıpların, yargısız infazların, bir devlet politikasının sonucu olarak uygulandığını ısrarla dile getirdiklerini kaydeden Tangüner,  “Türkiye'de güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra varlığı inkâr edilen ve kendilerinden bir daha haber alınamayan insanların aileleri ve insan hakları savunucuları olarak başlattığımız ‘Kayıplar bulunsun, failler yargılansın’  barışçıl eylemimizin 496.haftası ile devam ediyoruz” dedi.