Aydeniz: Çözümün muhatabı Öcalan’dır

img

İSTANBUL –  Kürt sorununun çözümüne dair muhatap tartışmalarında halkın tavrının net olduğunu belirten DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, “Kürt halkı Newroz alanlarında muhatabını açıkça ilan etti. Kürt sorununda çözümünün muhatabı Sayın Öcalan’dır” dedi.

 
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Beyoğlu ilçesinde DBP Genel Merkezi İstanbul Danışma Bürosu’nun açılışı öncesi Bağcılar ilçesinde düzenlenen halk buluşmasına katıldı. Buluşmaya birçok sendika, siyasi parti ve meslek örgütünün temsilcilerinin yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı. DBP bayrakları ile süslenen salona “Aydınlanan toplumla özgür geleceğimizi örgütlüyoruz” pankartı asıldı.
 
AVCI: DBP ÖNEMLİ ROLE SAHİP
 
 
 
HDP il Eşbaşkanı Erdal Avcı, DBP Genel Merkezi İstanbul Danışma Bürosu’nun açılışını tebrik ederek, başarılar diledi. Avcı, DBP’nin HDP’nin bileşeni ve önemli oranda taşıyıcısı olduğunu belirterek, DBP’nin örgütlüğünün İstanbul’da önemli bir direniş geleneği açığa çıkardığını ifade etti. Avcı, temsilciliğin HDP’ye de önemli bir güç katacağını dile getirerek, İstanbul’da daha coşkulu ve başarılı çalışmaların ortaya çıkacağını söyledi.  
 
BMG: ORTAK MÜCADELE İLE ZAFERE
 
Birleşik Mücadele Güçleri adına konuşan Mahir Gürbüz, önemli bir tarihsel süreçten geçildiğine işaret ederek, “DBP Kürdistan özgürlük mücadelesinde önemli bir role sahip. Bugün BMG ile toplumsal kurtuluş temelinde mücadele ediyor ve bu mücadeleyi ileriye taşımak için çabalıyor. Tarihsel sürecin gösterdiği şey; özgürlük ve kurtuluşun halkların ortak mücadelesi ile gerçekleşeceğidir. Bu temelde mücadele etmek başarıyı getirecektir. Bu anlamda BMG’nin bileşeni olan Demokratik Bölgeler Partisi’ne başarılar diliyorum” dedi. 
 
AYDENİZ: FAŞİZME KARŞI DİRENİŞ
 
Ardından DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, temsilciliğin açılışında emek veren partililere teşekkür etti. Kürdistan'ın özgürlüğü ve Türkiye'nin demokratikleşmesi için çabaladıklarını ifade eden Aydeniz, “Zorun ve zulmün yoğunlaştığı bir dönemden geçiyoruz. Kürt halkı ve kurumları saldırılara karşı bu güne kadar nasıl ki geri adım atmadı ve faşist sisteme karşı mücadeleyi büyüttüyse bugün de sokak sokak, mahalle mahalle direnişi büyütüyor Kürt halkı biliyor ki direniş büyümezse faşizm büyüyecek. Biliyoruz ki Türk devleti Kürt halkının ve diğer halklar ve inançların dillerinin, coğrafyasının ve değerlerinin inkarı üzerine inşa edildi. Devlet, Kürt halkı üzerindeki baskılar ile faşist sistemi kurumsallaştırmaya çalışıyor. Kürt halkı ise 40 yıldır bu faşist zihniyete karşı direniyor” dedi. 
 
TECRİDE KARŞI DİRENİŞ
 
PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin Türkiye’yi derin krizlere sürüklediğine dikkat çeken Aydeniz, “İmralı’da mutlak bir tecrit sistemi uygulanıyor. Bunun neticesinde Türkiye bir cezaevine dönüştü. Tecrit politikaları ile faşizm kurumsallaştırılmaya çalışılıyor. Bu nedenle tecrit her geçen gün daha da derinleştiriliyor. Kadın katliamlarının, antidemokratik uygulamaların ve halkların inkarının temeli tecrittir. Yaratılmak istenen kirli sistem, temelini tecritten alıyor. Kürt halkı ve dostları da direniş ile tecridi yok edecektir. Türkiye tecridin sonucu olarak ekonomik, sosyal, siyasal krizler yaşıyor. Faşizmi istemeyen, demokrasi isteyen herkes tecride karşı direnmek zorundadır” ifadelerini kullandı.
 
MUHATAP ÖCALAN’DIR
 
 Türkiye’nin en büyük sorunun Kürt sorunu olduğunu dile getiren Aydeniz, şöyle devam etti:“Kürt sorununun çözümünün muhatabı Sayın Öcalan’dır. Kürt sorunun demokratik çözümü için Sayın Öcalan yıllardır çaba harcıyor, fikirler geliştiriyor. Ancak iktidarından muhalefetine kadar pek çok kesim kendilerine farklı muhatap arıyorlar. Meşru muhatap arıyorsanız 3 milyon yurttaşın irademdir diye imza verdiği Öcalan orada. 2013-2015 yılları arasında yaşananları gördük. Barış umudunu gördük. Muhatap arayanların derdi sorunu çözmek değil, kandırmacadır, zaman kaybettirmedir. Kürt halkı yüz yıl önceki durumda değil. Hem Türkiye siyasetinde, hem Ortadoğu’da Kürtler belirleyici bir aktördür. Kürt sorununu çözemeyenler çözülecektir. Devletin ne hale geldiğini görüyoruz. Kürt halkı sadece 3 milyon imza ile değil Newroz alanlarında, 8 Mart alanlarında muhatabını açık bir şekilde ifade etti. Muhalefet de buna göre adım atmalıdır. Kürt halkının mücadelesi, Türkiye ve Ortadoğu halkları içindir.” 
 
Aydeniz, Öcalan'a ilişkin değerlendirmeleri sırasında kitle büyük bir coşkuyla “Bijî serok Apo” sloganları attı.
 
ÖZGÜRLÜK ZAMANI
 
Adana, İzmir ve İstanbul’da temsilcilik açarak örgütlülüklerini büyüteceklerini vurgulayan Aydeniz, “Sürecin ihtiyaçları kapsamında böyle bir çalışma yapmayı planladık. DBP’nin ideolojik perspektifi doğrultusunda çalışmalar yürüteceğiz. 40 yıllık bir mücadele geleneğimiz var. Bu mücadele geleneğini, mekanizmasını ve örgütlenmesini büyütmek istiyoruz. Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde Kürdistan’da olduğu gibi Kurdewari bir çalışma yürütmek istiyoruz. Çünkü Kürt halkına ve kurumlarına saldırılar devam ediyor. Öte yandan bu çalışmamız HDP’nin güçlendirilmesi içindir. Zaman Kürdistan’ın özgürlüğü ve Türkiye’nin demokratikleştirilmesi zamanıdır” dedi.
 
Aydeniz’in konuşmasının ardından Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçıları sahne alarak şarkılarını seslendirdi.
Kitle, daha sonra DBP Genel Merkezi İstanbul Danışma Bürosu’nun açılışı için Beyoğlu ilçesine geçti.