İzmir’de gözaltılar protesto edildi

img

İZMİR - Üye ve yöneticilerinin gözaltına alınmasına tepki gösteren kurumlar, "Baskı ve sindirme politikaları başarılı olmayacaktır. Gözaltılarla bizleri yıldırmayacaklar" dedi.

Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (EGE-TUHAYDER), Din Adamları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAY-DER) ile Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle-Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (ANYAKAY-DER), sabah saatlerinde üye ve yöneticilerinin gözaltına alınmasına ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya derneklerin üye ve yöneticilerinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), İHD İzmir yöneticileri ve Barış Anneleri katıldı.

12 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Açıklamayı yapan EGE-TUHAYDER Eş Başkanı Nilay Güleser, dernek baskınında bazı evrakların alındığını belirterek, “Çalışmalarımıza dair dosyalar ve bilgisayar hard disklerine el konuldu. Gözaltına alınan arkadaşlarımızın dosyalarında kısıtlama olduğu için hangi gerekçeyle alındıklarını bilmiyoruz. Manisa ve İzmir'de toplamda 12 kişinin gözaltına alındığını öğrendik. Gözaltına alınanların içinde 70 yaşında ve birçok hastalığı bulunan Şükriye Kızıldağ da bulunmaktadır" dedi.

Çalışmalarını tüzük çerçevesinde yürüttüklerini ve legal dernekler olduğunu söyleyen Güleser, “Baskınlar yaparak bizleri kriminalize etmeye çalışıyorlar. Baskınları kınıyoruz. Baskı ve sindirme politikaları başarılı olmayacaktır. Gözaltılar bizleri yıldırmayacaktır" diyerek, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi.

‘HUKUKSUZDUR’

Açıklamanın ardından konuşan HDP İzmir İl Eşbaşkanı Abdulkadir Baydur da, AKP’nin sıkıştıkça kendisine muhalif olan kurumlara saldırdığını belirterek, “Gözaltılar tamamen hukuksuz ve sindirme politikalarının bir parçasıdır” dedi.

HDK İl Sözcüsü Mehmet Sabri Gül ise gözaltıların soykırımın bir parçası olduğuna dikkati çekerek, “AKP, uzun zamandır kirli bir politika içerisine girmiş durumda. Bu kirli politikalarda özel olarak Kürtler ve mücadele edenler üzerinden sürüyor. Ancak toplum çok iyi biliyor ki AKP çöküşe doğru gidiyor. Bu politikaları da kendisini kurtarmak için yapıyor. Kirli politikalar hiçbir zaman amacına ulaşamayacaktır” diye konuştu.

Dernekler, baskınlarda yaşanan hak ihlallerine ilişkin İHD’ye başvuruda bulundu.