Hasret’in ailesi dayanışma bekliyor: ‘Kaza’ diyerek kapatabilirler

img
DİYARBAKIR - Bekir Gülel tarafından katledilen Hasret Tutal’ın ailesi, Gülel’in olayı “kaza” diyerek kapatma kaygısını yaşıyor. Aile, başta kadın örgütleri olmak üzere hukukçulara çağrı yaparak, failin en ağır cezayı alması için dayanışma beklediklerini söyledi. 
 
Urfa’nın Karaköprü ilçesinde 7 Ekim’de Bekir Gülel, Hasret Tutal’ı (26) ateşli silahla katletti. Olayın ardından gözaltına alınan Bekir Gülel, “kazara oldu” bahanesinin arkasına sığınmak istedi. Gülel, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Diyarbakır’da yaşayan ailesi tarafından cenazesi alınan Hasret Tutal, Ergani ilçesinde defnedildi. 
 
Hasret Tutal’ın ailesi, Hasret’in sistematik şiddet gördüğünü, tehdit edildiğini söyleyerek, failin en ağır cezayı alması için başta kadınlar olmak üzere herkese çağrıda bulundu. 
 
2014’te üniversiteyi kazandıktan sonra 3 kız kardeşi ile beraber Urfa’ya yerleşen Hasret Tutal, mezun olduktan sonra burada çalışmaya başladı. Tutal, 2 yıl önce Bekir Gülel ile tanıştı. Bekir Gülel’de sistematik şiddet gören Tutal, Gülel’den ayrılmak istedi. Ancak Gülel, kendisinden ayrılmak isteyen Tutal’ı önce tehdit etti, ardından son bir ay içinde defalarca şiddet uyguladığı Tutal’ı katletti. 
 
İŞKENCE İZLERİ 
 
Anne Hediye Tutal, katledilen kızını kendi eliyle yıkadığını ve kızının katledilmeden önce işkence gördüğünü söyledi. Kızı Tutal’ın sırtında ve başında silah dipçiği izine benzeyen izlerin olduğunu, kolları ve bileklerinde morluklar olduğunu ifade eden anne Tutal, failin “kazara oldu” ifadesinin aksine, kızının nişan alınarak katledildiğini belirtti. 
 
Anne Tutal, Gülel’in kızını tehdit ettiğini belirterek şunları söyledi: “Evlilik vaadinde bulunmuş ancak evlenmek yerine kızımı oyalıyordu. Bekir’in kızıma şiddet uyguladığını duyduktan sonra evlenmelerini istemedim. Kızımı dayısının yanına İstanbul’a gönderdim. Gerekirse orada çalış, ev tut ben de geleceğim dedim. Niyetim kızımı o şahıstan uzaklaştırmaktı. Bekir bir diğer kızım Elanur’un düğününe geldi. Düğünde havaya silah sıktı. Daha sonra da kızımı öldürdüğünü duyduk. Urfa’ya gittik ve morgda kızımın soğuk cesediyle karşılaştım. Benim için ölümdü. Cenazesini kendi ellerimle yıkadım. Vücudunda morluklar, bilekleri ve elleri morarmıştı. Sırtına ve kafasında izler vardı.” 
 
‘HER KURUMA BAŞVURACAĞIM’
 
Kızına yapılan bu işkenceye sessiz kalmayacağını ve failin cezalandırılması için mücadele edeceğini söyleyen anne Tutal “Ben bir anne olarak kahroldum. Neden sürekli kadın cenazeleri defnediliyor. En ağır cezayı alması için elimden geleni yapacağım. Kızlarımı ne zorluklarla büyüttüm bu güne kadar getirdim. Aileleri için çalıştılar çabaladılar. Elimden gelen her yere, her kuruma başvuru yapacağım. Kendi ellerimle kızımı yıkadım. O günü hiç unutmayacağım” ifadesinde bulundu. 
 
TEHDİT EDİYORDU
 
Tutal’ın kardeşi Elanur Gonca Özbey, Gülel ile ablasının çalıştığı yerde tanıştıklarını, Hasret Tutal’ın Gülel tarafından rahatsız edildiğini söyledi. Özbey, “Bekir Gülel, ablamla sürekli tartışıyordu. Üzerinde sürekli silah taşıyan biriydi. Ablamı sürekli evlilik vadiyle oyalıyordu. Ablam ayrılmak istediğini söylediğinde önce onu bir süre tehdit etti. Sonra sürekli şiddet uyguluyordu ve sonunda öldürdü” dedi.
 
‘KAZA’ DENİLİP DOSYA KAPATILABİLİR
 
Ablasının ölüm haberini polislerin babasına verdiğini aktaran Özbey, “Polisler babam telaş yapmasın diye ‘kızınız trafik kazası geçirdi’ demiş. Babam bizi arayıp söyleyince ben durumun kaza olmadığını anladım. Çünkü Bekir, silahla gezen biriydi.  Ablama bir şey yapacağını hissediyordum. Hastaneye gittik ve ön otopsiye baktığımızda sol tarafından enseden ateş edilmiş. ATK ‘intihar’ şüphesi ihtimaline karşı inceleme yaptığında, hangi elini kullandığını sordu. Bizde ablamın sağ elini kullandığını söyledik. Bazı medya organları olayın ‘kaza’ olduğunu yazmış. Fakat kaza değil. Bekir, şiddete meyilli bir kişiydi. Bu kişi Urfa’nın ileri zenginlerinden biri. Parası ve gücünü kullanarak olayın üzerini kapatabilir. Şuan dosyada gizlilik kararı var ve ön otopsi bize verilmedi” diyerek kaygılarını dile getirdi. 
 
DARP ETTİĞİNİ KABUL ETMİŞ
 
Tutal’ın bir diğer kardeşi Şeymanur Tutal da, daha önce Gülel’in ablasına fiziksel ve psikolojik şiddet uyguladığını söyledi. Yer yer ablasının yüzünde darp izlerini gördüğünü belirten Tutal, “Ablama şiddet uygulayıp telefonuna el koymuştu. Ablamın yüzü şişmişti. Ben Bekir’e mesaj atıp ablama nasıl böyle bir şey yaptığını sordum. Bekir, ‘benim için hataydı’  diyerek darp ettiğini kabul etti. Mesajlar bende hala duruyor. Normalde benim ablam çok güler yüzlü bir insan. Ablamın peşini bırakmıyordu. Bekir ablamın yakın arkadaşı N.’ye, 'kafasına sıkarım’ demiş. N., bize bunu taziyede söyledi. Mahkemede de şahitlik yapacak. Adalet istiyoruz. Bu ülkede kadınlara değer verilmiyor. Bekir gibi insanlar para ve güçlerine güvenerek serbestçe içimizde dolaşmaya devam ediyor” dedi. 
 
Tutal ailesi başta kadın örgütleri olmak üzere hukukçulara çağrı yaparak, failin olayın üzerini örtmesine engel olunmasını istedi. 
 
MA / Ayşe Sürme