AYM’den disiplin cezasına ihlal kararı

img

ANKARA - AYM, Fransa’da katledilen 3 Kürt siyasetçi kadının anma etkinliğine katılan Eğitim Sen eski Kadın Sekreteri Derya Yulcu hakkında verilen disiplin cezasına ilişkin ihlal kararı verdi.

Anayasa Mahkemesi’nde (AYM), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) eski Kadın Sekreteri Derya Yulcu’ya Fransa'nın başkenti Paris'te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in ölüm yıldönümündeki açıklamaya katılması nedeniyle hakkında verilen disiplin cezasına ilişkin ihlal kararı verdi.
 
İFADESİ DİKKATE ALINMALIYDI
 
AYM kararında, Yulcu’nun bir kadın hakları savunucusu olarak toplantıya katıldığına dair beyanlarına dikkati çekerek, “Başvuruya konu olayda idare ve derece mahkemelerinin kabul ettiği üzere toplantıya katılımın kamu görevlisi statüsünden doğan yükümlülüklere aykırılık oluşturup oluşturmadığı ve bu konuda kamu otoritelerinin ilgili ve yeterli bir gerekçe sunup sunmadıkları toplantının amacı, bağlamı ve gerçekleştirilme şekli ile başvurucunun anılan ifadesi dikkate alınarak değerlendirilmelidir” denildi.
 
HAK İHLAL EDİLDİ
 
Kararın sonuç kısmında şu ifadeler yer aldı: “İdare ve derece mahkemelerinin kararlarında terör örgütü propagandası haline dönüştüğü gösterilmeyen bir toplantıya kadına şiddeti kınamak amacıyla katıldığını belirten başvurucu hakkında -idare ve derece mahkemeleri tarafından aksinin kabulünü ve böylece kamu görevlisi statüsünden doğan yükümlülüklere aykırı davranıldığının kabulünü mümkün kılacak olgular ortaya konulmadan- disiplin cezasına hükmedilmesinin zorunlu bir sosyal ihtiyacı karşıladığından bahsedilemeyeceği değerlendirilmiştir. Başvurucu hakkında verilen kınama disiplin cezasının demokratik bir toplum düzeninde gerekli olmadığı görüldüğünden başvurucunun toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verilmiştir.”
 
KARAR MAHKEMEYE GÖNDERİLDİ
 
AYM, Anayasa'nın 34’üncü maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine, verilen disiplin cezasının kaldırılarak yargılamanın yeniden yapılması için kararın bir örneğinin Erzurum 2. İdare Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.
 
NE OLMUŞTU?
 
Eğitim Sen eski Kadın Sekreteri Derya Yulcu’nun, Eğitim Sen Muş Şube Yönetimi Yürütme Kurulu üyesi olduğu 9 Ocak 2016 tarihinde Paris’te katledilen 3 Kürt kadının anma etkinliğine katılması nedeniyle hakkında idari soruşturma başlatıldı. Muş İl Millî Eğitim Müdürlüğü Yulcu hakkında 1/16 oranında aylıktan kesme disiplin cezası uygulanmasına karar verdi.
 
Yulcu, kararın iptali için İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, Yulcu’nun basın açıklaması sırasında olumsuz hiçbir tutum ve davranışta bulunmadığını, suç unsuru taşıyan herhangi bir faaliyetinin olmadığını veya böyle bir oluşum içinde yer almadığının da açık olduğunu belirtti. Yulcu, hakkında verilen disiplin cezası iptal edildi. Muş Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kararı istinaf etmesiyle birlikte Yulcu hakkında verilen disiplin cezasının yerinde olduğuna karar verildi.
 
MA / Berivan Altan