MEBYA-DER: Teşhise rağmen cenazeler ailelere verilmiyor

img

ŞIRNAK - MEBYA-DER Şırnak Eşbaşkanı Serhat Küçük, teşhis edilen cenazelerin ailelere verilmediğini belirterek, cenazeler üzerinden ailelere işkence yapıldığını söyledi. 

Şırnak'ın kırsal kesimlerinde süreklileşen askeri operasyonlarda çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren HPG’lilerin cenazeleri ailelerine verilmiyor. Şırnak Devlet Hastanesi Morgu'na kaldırılan cenazeler, aileler tarafından teşhis edilmesine rağmen DNA testi gerekçesi öne sürülüyor. DNA testi için alınan kan örneklerinin sonuçlarına dair ailelere aylarca bilgi verilmezken, cenazeler iki hafta hastanede bekletildikten sonra kentin birçok noktasındaki kimsesizler mezarlığında toprağa veriliyor.  
 
Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği'nin (MEBYA-DER) Şırnak Eşbaşkanı Serhat Küçük, kente gelerek çocuklarının cenazesini almak isteyen ailelerin yaşadığı zorluklara değindi. 
 
TEŞHİSE RAĞMEN VERİLMİYOR
 
Ailelere zorluk çıkartmak için her türlü uygulamaya başvurulduğunu belirten Küçük, "Biz görev başına geldiğimizden beri çok ciddi zorluklarla karşı karşıyayız. Basın ve sanal medyada çocuklarının yaşanan çatışmalarda yaşamını yitirdiğini öğrenen aileler, soluğu Şırnak’ta alıyor. Buraya gelen aileler de hastaneye gittikleri gibi çocuklarının cenazesini teşhis ediyorlar. Ama cenaze verilmiyor ve ailelere DNA testi yapmaları zorunluluğu getiriliyor. DNA testi sonucu da en geç 10-15 gün içinde belli oluyor. Ama bu ailelerin sonuçları 6-7 ay çıkarılmıyor. DNA sonucu çıktığı zaman da aynı gün ailelere haber verilmiyor ve aileleri bilgilendirme süreci uzatılıyor. Bu süre zarfında morgda olan cenazeler, kimsesizler mezarlığına defnediliyor” dedi. 
 
AİLELERE İŞKENCE 
 
Cenazeler üzerinden ailelere işkence yapıldığını ifade eden Küçük, "Aileler çocuklarının cenazesini almadan gözlerine uyku girmiyor. Biz MEBYA-DER olarak yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ama bir aşamaya kadar yardımcı olabiliyoruz. DNA’sı eşleşen aileler buraya geldiğinde akşama kadar cenazeyi almayı bekliyorlar. Bu ailelere de defin işlemine anne, baba ve birkaç kişinin katılması şartıyla cenazeyi veriyorlar. Aileler çocuklarını istedikleri gibi defnedemiyor” diye konuştu. 
 
BAŞVURU ÇAĞRISI
 
Ailelere çağrıda bulunan Küçük, "DNA testi için ailelerin olayın yaşandığı yere gitmesine gerek yok. Her aile bulunduğu yerin savcılığına başvuruda bulunabilir. Ailelerimizin uzun bir yoldan buraya gelmelerini istemiyoruz" diye belirtti. Geçtiğimiz günlerde DNA örneğini bir yıl önce veren 8 ailenin Şırnak'a geldiğini aktaran Küçük, ailelerden 3'nün cenazelerini alabildiğini söyledi. Birçok ailenin hala beklemede olduğunu ifade eden Küçük, yetkililerin keyiflerine göre ailelere haber verildiğini kaydetti. Yetkililere çağrıda bulunan Küçük, bu tarz uygulamaların son bulmasını istedi.