Kimyasal silah kullanımı: Türkiye BM’ye şikayet edilmeli, yargılanmalı

img

HEWLÊR - İnsan hakları savunucuları, kimyasal silah kullanılmasıyla gündeme gelen Türkiye’nin Birleşmiş Milletlere şikayet edilmesi ve uluslararası mahkemelerde yargılanması gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin 23 Nisan’da Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik başlattığı operasyon, dünyada insanlık suçu olarak görülen kimyasal silah kullanılmasıyla son günlerde gündemdeki konuların başında geliyor. Operasyonda yapılan ağır bombardıman bölge halkının yaşamını tehdit ediyor. Edinilen bilgilere göre, Kanîmasî ve çevresi başta olmak üzere Behdînan bölgesinde son bir ayda 548 kişi gözlerde aşırı kızarıklık, görmede bulanıklık, ani baş ağrıları, burun kanamaları, nefes almada zorlanma, vücut derisinde kızarıklık ve küçük baloncuklar gibi şikayetlerle hastanelere başvurdu. Halk Savunma Güçleri (HPG) de yaptığı açıklamada, son dönemde en az 157 kez kimyasal-yasaklı silah kullandığını kaydetti. 
 
‘TÜRKİYE YARGILANMALI’
 
Rojnews’a konuşan Federe Kürdistan Bölgesi’nde İnsan Hakları İzleme Örgütü Başkanı Mihemed Sabah, kimyasal kullanmanın savaş hukukuna aykırı olduğuna ve sivilleri kimyasal silahlardan koruyan insan hakları ilkelerini ihlal ettiğine dikkat çekti. Sabah, Türkiye’nin kimyasal silah kullanmasından dolayı uluslararası mahkemelere başvurunun yapılması ve yargılanması gerektiğini vurguladı. 
 
BM’YE ŞİKAYET 
 
İnsan hakları savunucusu Sabir Abdulrehan ise, Türkiye’nin saldırılarına dikkat çekerek, “Türkiye, Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırılarda hala yasaklı kimyasal silahlar kullandığını görüyoruz. Türk devleti, Kürt halkına karşı her şeyi kullanıyor. Tıpkı Dersim’deki direnişi engellemek için her şeyi yaptığı gibi” dedi.  
 
Türkiye’nin kimyasal silah kullandığı için Birleşmiş Milletlere şikayet edilmesi gerektiğinin altını çizen Abdulrehan, “Birleşmiş Milletler aracılığıyla Türkiye’ye baskı yapılmalıdır. Kürdistan Bölgesi yönetimi de Türkiye’nin eylemlerine kayıtsız. Türkiye’ye karşı ciddi bir tepki gösterilmeli ve bombardımanların son bulması için halkın alanlara çıkması gerekiyor” diye belirtti.