Ankara’da HDP'nin kuruluş yıldönümü kutlaması

img

ANKARA- HDP'nin 9’uncu kuruluş yıl dönümü Ankara’da düzenlenen etkinlik ile kutlandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Örgütü, HDP’nin 9’uncu kuruluş yıl dönümünü etkinliği düzenledi. Bir restorantta düzenlenen etkinlikte, “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “Aysel Tuğluk’a Özgürlük”, “Yürüyüşümüz, özgürlük, barış ve demokrasi yürüyüşüdür” pankartları ve HDP önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın posterleri asıldı. Şölene, HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Parti Meclisi (PM), Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri, bileşen partilerin yönetici ve temsilcileri, sivil toplum örgüt ve demokratik kitle hareketlerinden temsilcilerin yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı. 

Mamak ve Etimesgut İlçe Örgütü’nden kadınlar “Deniz Poyraz Ölümsüzdür” pankartı ve sloganları eşliğinde salona giriş yaptı.  

Yapılan saygı duruşu sonrası HDP’nin bir yıllık çalışmasının yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyon gösteriminin ardından “HDP halktır, halk burada” sloganları atılırken, şölene katılan kurum temsilcileri anons edildi.  

‘İŞTE HALK, İŞTE HDP’ 

Şölende ilk sözü HDK Ankara Eş sözcüsü Fikret Çalağan, HDP Ankara Eşbaşkanları Vezir Parlak ve Pakize Sinemoğlu aldı. Sinemoğlu, “Bu coğrafya acının coğrafyasıdır. Ama ezilenlerin mücadelesi ile umudun da coğrafyasıdır. Bizler barışa demokrasiye eşitliğe olan umudumuzla, fabrikalarda, sokaklarda, her yerde mücadele ediyoruz. Bizi yolumuzdan döndürebileceklerini sanıyorlar. İşte halk işte HDP, başaramayacaklar” diye konuştu. Vezir Parlak, yaptığı Kürtçe konuşmasında, tutuklu eşbaşkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’a selam yollarken, bugün ölüm yıl dönümü olan Kürt şair Cigerxwin’in, “Kurdino bibin yek. Eger hûn nebin yek hûn ê herin yek bi yek” sözünü hatırlattı. 

‘GENÇ BAŞARACAĞIZ’ 

HDP Ankara Gençlik Meclisi Üyesi Vedat Saçan da sistemin dayattığı çözümsüzlük karşısında mücadelelerinin daha da büyümesi gerektiği belirtti. Saçan, “Geç başladık genç başaracağız” dedi.

‘BOYUN EĞMEDİK’ 

Daha sonra konuşan HDP’li Mahmut Toğrul ise, HDP’nin adil, özgür bir yaşam için yeni bir paradigma ortaya koyduğunu belirtti. Toğrul, “Bu paradigma büyüdükçe iktidarı korkuttu. HDP’nin genişleyen siyasetini nasıl bozacaklarını tartıştılar. 30 Ekim 2015, bu planlarının kirli pratiklerinden biri oldu. HDP, adım adım halkıyla birlikte, hiç durmadan her gün meydanlardan direnerek faşizme boyun eğmiyor” diye belirtti. “On binlerce arkadaşımız zindanlara atıldı, partimiz işlevsiz hale getirilmek istendi, bir halkın iradesi tanınmaz duruma getirilmek istendi ama biz halkımızla birlikte asla faşizme boyun eğmedik. Her zaman Seyid Rıza’nın direnişini hafızamızda tuttuk, bizler Şeyh Saidlerin, Seyid Rıza’ların torunuyuz. Onlara bir kez daha söz veriyoruz. Torunlarınız direnmeye devam ediyor” diye konuştu.

Kürt halkının yıllardır maruz kaldığı katliamlara boyun eğmediğini vurgulayan Toğrul, “Bugün Ankara’da Kobanê Davası vardı. O genç Kürt kadınlarının direnişiyle çeteleri yenilgiye uğrattığı bir savaşın davası vardı. Hala bunun acısını çıkarmaya çalışıyorlar. Ancak Kürt halkı sizin önünüzde diz çökmeyecek. HDP’yi kuran tüm güçlerle birlikte asla irademizden vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Etkinlik, Koma Çiya’nın şarkıları eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.