Kobanê Davası: Açıklama tanıklara ezberletildi

img

ANKARA - Kobanê Davası'nda avukat Kenan Maçoğlu, Salahattin Demirtaş’ın Mürşitpınar’da yaptığı açıklamasının savcının bulduğu tanıklara ezberletildiğini belirterek, “Tanıklar nasıl oluyor da 5 yıl önceki açıklamayı unutmamış" diye sordu. 

DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te yaşanan protestolar nedeniyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanları, HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 108 isim hakkında açılan Kobanê Davası’nın 5’inci duruşmasının 6’ıncı oturumu Sincan Cezaevi Kampüsü’nde başladı. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davaya avukatların yanı sıra HDP milletvekilleri, il ve ilçe yöneticileri katıldı. Sincan Cezaevinde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, diğer siyasetçiler ise duruşmaya tutuklu bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Tutuksuz yargılanan siyasetçiler ise bulundukları ilerdeki adliyelerde sorun olduğundan SEGBİS’le duruşmaya bağlanamadı.
 
‘SORULARINIZ KURACAĞINIZ HÜKMÜ GÖSTERİYOR’
 
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, dün savunmasını bitiren HDP Parti Meclisi (PM) üyesi Nazmi Gür’ün avukatı Kenan Maçoğlu söz aldı. Burada bir yargılama yapılmadığına dikkati çeken Maçoğlu, “Burada sürekli belgeler sunuyoruz, savunma yapıyoruz ama siz bunlara kulaklarınızı kapatmış, burada oluşturmuş olduğunuz hat üzerine yargılama yapıyor ve müvekkillere soru soruyorsunuz. Burada sorduğunuz sorular ileride kuracağınız hükmü de gösteriyor” diyerek mahkeme heyetinin dün Gür’e yönelttiği sorulara tepki gösterdi.  
 
‘BUNLARI SORMANIZ GEREKİYOR’
 
PYD’nin attığı maile ilişkin konuşan Maçoğlu, “Biz o dönem defalarca PYD’nin kendisinin Türkiye’ye geldiğini söyledik. Siz o dönem PYD’lilerin gelmesini sorgulamıyorsunuz, gelen mail üzerinden arkadaşlarımızı 37 kişinin ölümünden sorumlu tutuyorsunuz. ‘Mürşitpınar sınır kapısının düştüğünü nereden biliyorsunuz?’ diye sordunuz. O dönem hepimiz biliyorduk TV’ler canlı 24 saat yayın yapıyordu. Bundan haberdar olmamamız mümkün mü? Mümkündür belki ama bu yargılamayı yapıyorsanız biraz araştırma yapın, o dönem neler olduğuna dair. O dönem IŞİD’e karşı Kobanê’de kimler direndi? Bu barbar sürüsüne karşı savaşırken insanlar yaşamını yitirdi. Bunların hiçbirini sormuyorsunuz. Burada arkadaşlarımız 37 insanın ölümünden yargılarken saçma sapan sorular soruyorsunuz. Eğer yargılama yapacaksanız sorun bakalım, PYD ne zaman terör örgütü olarak kabul edildi? PYD eşbaşkanları kaç kere Türkiye'ye geldi, devlet yetkilileriyle görüştü? Bunları sorun. Bunları neden sormuyorsunuz? Yargılama yapacaksanız bunları sormanız gerekiyor. Bunun için defalarca talepte bulunduk” şeklinde konuştu.  
 
AYNI DOSYADAN 2 YARGILAMA 
 
Çözüm sürecinde PKK Lideri Abdullah Öcalan'la yapılan görüşmeler ve Kandil’e gidiş gelişlerle ilgili soruların sorulduğunu kaydeden Maçoğlu, “Müvekkile Irak giriş çıkışlarını soruyorsunuz. O kadar ülkeye giriş çıkışları var, sadece Irak giriş çıkışını soruyorsunuz. Sorun bakalım her gün kaç kişi girip çıkıyor Irak'a? Bunları soruyor musunuz? Bu yargılama faaliyeti olağan değil. Bakın Figen Yüksekdağ’ın dosyası geldi, bununla birleştirildi. Onun içinde de bu davada olanlarla aynı belgeler var. Aynı olmasına rağmen ikinci kez yargılama yapılıyor. Aynı dosyalar aynı bilgiler, 6-8 Ekim olaylarına dair soruşturmalar. Siz şu an mükerrer klasörlerle yargılama süreci yürüteceksiniz” ifadelerini kullandı.
 
‘SAVCI AÇIK TANIK ARAYIŞINA GİRDİ’
 
Dosyanın en başından bu yana gizli tanıklara ne şekilde ulaşıldığını sorduklarını hatırlatan Maçoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Hala sormadınız. Açık ve net bir şekilde bu tanıkların yaratıldığını söylüyoruz. Demirtaş ve Yüksekdağ ikinci defa tutuklandığında savcı ulaştı bu tanıklara. 2019 Aralık ayında gizli tanık Mahir’i buldu savcı. Tanık koruma kararı gereğince bu tanıkların ifadesi tek başına esas alınamayacağı için açık tanık arayışına girdi. Türkiye’de cezaevlerine tutuklu bulunan tüm itirafçılara gittiler ve itirafçılık yapın dediler. Aralık sonunda Kerem Gökalp’e ulaştılar. Bu ifadeleri okudunuz mu?
 
İFADELERİ VİRGÜLÜNE KADAR AYNI
 
Tüm iddianame bu ifadeler üzerine kurulmuş. Bunlar istihbaratın yazıp çizdikleri. Bakın gizli tanık Mahir’in ifadesi 6, Kerem Gökalp’in ifadesi 5 sayfa. Mahir’in ifadesi ve Gökalp’in ifadeleri aynı. Dosyaya koymuş olduğunuz Demirtaş’ın 2014 tarihinde yaptığı Mürşitpınar açıklamasını ezberlemişler ve virgülü virgülüne anlatıyorlar ifadelerinde. Tanıklar nasıl oluyor da 5 yıl önceki açıklamayı unutmamış. De-da yazım yanlışlarına kadar her şeyi aynı söylemişler. Bunlar nasıl oluyor da 2014’teki konuşmasını yazım yanlışlarına kadar aynısını ezbere biliyorlar. Alın okuyun lütfen.
 
BU SUÇA ORTAK OLMAYIN
 
Bundan öte kumpasın belgesi olabilir mi? Bu dosya size tevzi edildi üzerinizde baskı var, yargılamayı hızlandırmanız için baskı var. Bu duruşmada da hareketlerinizden bunu gözlemledik. Ama burada suç işleniyor, siz de buna ortak oluyorsunuz. Tahliye talep etmiyoruz, ‘bu suça ortak olmayın’ diyoruz.”
 
Maçoğlu'nun konuşmasının ardından duruşma HDP MYK üyesi Alp Altınörs’ün savunmasıyla devam ediyor.