Engelli tutuklu tuvaleti kullanamıyor

img
İSTANBUL - Kadın tutukluların eril ve hakaret edici uygulamalarla karşı karşıya kaldığını aktaran İHD Hapishaneler Komisyonu üyesi Hatice Onaran, Bakırköy Cezaevi’nde engelli tutuklunun tuvaleti kullanamadığını belirtti. 
 
Cezaevlerindeki hak ihlalleri artarak devam ederken, işkence, kötü muamele, disiplin cezaları, tahliyelerin engellenmesi, çıplak arama, iletişim ve görüş kısıtlamaları, taciz cezaevlerinde yoğun yaşanan ihlaller arasında yer alıyor. Hasta tutukluların tedavisinin yapılmaması veya geç yapılması, ilaç temini konusunda yaşanan sorunlar, doktorlar tarafından ayrımcı muamele, sevklerin engellenmesi gibi sorunlar, hasta tutukluların sağlığa erişimine engel oluyor. 
 
110 KADIN HASTA TUTUKLU
 
İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) 2020 yılına ait verilerine göre cezaevlerinde 600’ü ağır olmak üzere bin 700 hasta tutuklu bulunuyor. Bu sayı içerisinde 60’ı ağır olmak üzere hasta kadın tutuklu sayısı ise 110.
 
İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi Hatice Onaran, hasta kadın tutukluların maruz kaldığı hak ihlallerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hasta kadın tutukluların özgün durumlarına dikkati çeken Onaran, kadınların cezaevinde eril ve aşağılayıcı söylem ve muameleye maruz kaldığını dile getirdi. 
 
TECRİTLE SONUÇLANDI
 
İktidarın cezaevlerine yönelik uygulamalarının özellikle 2015-2016 yıllarından sonra tamamen politik olduğunu vurgulayan Onaran, bu politik bakışın cezaevlerinde tecrit uygulamalarıyla sonuçlandığını aktardı. Onaran, “Bu ağır hasta tutuklu dediğimiz kişiler, temel ihtiyacını karşılayamayacak olan engelli, kanser hastaları başta olmak üzere çok ciddi tedavilerin gerektirdiği ve ölümle cebelleşen durumda olan hastalardır” dedi.
 
TACİZ VE TECAVÜZ 
 
Kadına yönelik eril ve cinsiyetçi bakışın cezaevlerinde de mevcut olduğunu belirten Onaran, bu bakışın cezaevlerine yansımasının taciz, tecavüz ve çıplak arama dayatması olarak yansıdığının altını çizdi. Onaran, “Kadınlar zaten sınıfsal olarak bir sömürü ile karşı karşıya iken birde cinsel anlamda da ikinci sınıf bir konumdalar. İlk gözaltına alınıp emniyete götürüldüğünde uğradıkları davranış farkından tutalım da, çıplak arama, taciz ve tecavüz söz konusu. Böylesi çok ağrı travmalarla tutuklanan kadınlar,  cezaevinde çok uzun süre tek kalabiliyorlar. Bu yönüyle hasta kadın tutuklular cezaevlerinde hak ihlalleri ve kötü muameleyi çok daha katmerli yaşıyor” ifadesinde bulundu. 
 
ERKEK GARDİYAN ARAMASI
 
Hastaneye gitmek isteyen hasta kadın tutukluların erkek jandarma ve gardiyanlar tarafından arandığını belirten Onaran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadınlar regl olduğu dönemlerde ağrı yaşıyorlarsa hastaneye sevk gerçekleştirilmiyor. Regl döneminde ped gibi birçok temel ihtiyaç karşılanmıyor. Karşılandığı dönemde onuru kırmaya yönelik yaklaşımlar sergileniyor. OHAL sonrasında artan rastgele aramalarda özellikle kadınların özel eşyaları ortaya serilerek rencide edilmeye çalışılıyor. Yine ihtiyaçlarını almak istediklerinde, cezaevinin anlaşmalı olduğu belli başlı marketler dışında alışveriş yapma hakları ellerinden alınıyor." 
 
BAKIRKÖY KADIN CEZAEVİ
 
Onaran, yaşanan hak ihlallerine dönük Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nde 7 Ekim tarihinde yaşanan bir örneği sundu. Bakırköy Cezaevi’nde, kadın tutukluların adli koğuşlarla yer değişikliğinin yapıldığı sırada gardiyanların baskı ve hakaretlerine maruz kaldığını belirten Onaran, “Tutukluların bize aktardığına göre, iki siyasi tutuklu koğuşu iki adli koğuşla değiştiriliyor. Burada kalan adli tutuklular koğuşta böcek, fare ölüsü gibi özellikle pislik bırakılarak terk edilmiş durumda. Kadın tutuklular taşınırken kullandıkları masa, sandalye, dolap bunların taşınmasına hiçbir şekilde yardımcı olmamışlar. Yardımcı olmadıkları gibi eşyaları depo gibi bir yere koymuşlar ve kullanılamayacak duruma gelmiş” dedi.
 
TUVALET KULLANAMIYOR
 
Yine Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan ve ağır hasta tutuklu Jiyan Erdinç örneğini veren Onaran, “Jiyan Erdinç protez ayağı olan engelli bir tutuklu. Oturma sorunu var ve şu an kedisinin konulduğu odanın tuvaletini kullanamayacak durumda. Yine bu taşınma sırasında bir tutuklunun ayağının zedelendiği bilgisini aldık” diye belirtti.
 
Onaran, Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’na “Özellikle durumu ağır olan hasta tutsaklar bir an önce serbest bırakılmalıdır” çağrısında bulundu.